fbpx

Шато Ботево

Шато Ботево

🌐Уеб сайт
Вкусете глътка вино от Тракия и опознайте щастието с „Шато Ботево“
8638 Ботево, Ямбол, България

Винарска изба „Шато Ботево” | Тракийска низина е създадена от трима ентусиасти през есента на 2013 г. Тяхната мечта бе да създадат уникално и качествено българско вино, комбиниращо хилядолетните традиции с уникалността на Тракийската низина, по най-високите световни стандарти.

Намира се в местността „Балталък“ в землището на с. Ботево, общ. Тунджа, Ямболска област в подножието на възвишенията на Свети Илия. Избата се намира в лозаро – винарски район Тракийска низина (Южнобългарски).

Територията на областта е заета от Среднотунджанското поречие. Релефът е равнинно-хълмист с надморска височина 100-150 м. Преобладаващият релеф в областта е равнинен като се срещат и частично хълмисти територии, какъвто е примера със Свети Илийските.

Климатичните условия в района се обуславят от неговото географско положение. На територията му се преплитат няколко климатични влияния. С най-голяма сила е това на преходно-континенталният климат, характерен за Горнотракийската низина. В по-слаба степен е влиянието на Черно море и Средиземноморието.

Агроклиматичните показатели в комбинация с канелено-горските почви по склоновете на Светиилийските възвишения са изключително подходящи за отглеждането на лозя.

ТРАДИЦИИ

Един от най-древните народи населявал територията на съвременна България е тракийският.
Около второто хилядолетие преди Христа Македония, Епир, Тесалия, Евбея, Етолия, Аргос, големи части от Аркадия и Ахея са принадлежали на тракийската цивилизация.

Исторически сведения и археологични находки доказват, че едно от първите места в света, където са се отглеждали лозови насаждения за производство на вино е територията на България. Омир разказва за кораби с вино тръгвали от тракийския град Низо за гръцките войници участващи в обсадата на Троя. В произведението му „Илиада” се говори за плътното и сладко вино от тракийския град Исмарус, където също така са изсичани монети с изображения на грозде и лози. Гръцкият историк Ксенофонт описва пир на тракийския цар Севт, където виното се поднасяло ритуално в животински рог.

Хилядолетия преди напитката на боговете да открие дома си в Югозападна Европа, античните автори са описвали качествата на тракийския еликсир. Множеството от тях са вярвали, че култът за Бог Дионис е тръгнал именно от земите на древна Тракия към елинистичния свят.

В енциклопедия на виното на Оксфорд за родина на виноправенето е посочена Тракия.
От тогава са ни останали безценните и уникални български сортове: Гъмза, Димят, Мавруд, Памид (най-древния български сорт), Червен Мискет и Широка мелнишка.

В България за първи път в историята е създаден декрет за подкрепа на лозарството в Долна Мизия, днес Северна България през 2 век пр. Хр. по времето на император Антоний Пий.

Виното има своето място и в обредите на православната църква. Приемането на християнството през 9 век дава допълнителен импулс на винарството, придавайки нов смисъл на консумацията на вино.
Виното е любов, а любовта е вино.

Във Винарска изба „Шато Ботево” в основата е любовта.
С любов избрахме какви сортове лозя за вино да отглеждаме. Лозята на „Шато Ботево“ са с богата сортова структура. Отглеждаме Пино гри, Шардоне, Вионие, Совиньон блан, Траминер, Мускат, Гренаш, Пино ноар, Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран, Сира и Барбера.

Лозовите масиви обработвани от избата са близо 1000 дка. Отличават се със специфичен тероар. Посадъчният материал на винарната е селектиран лично от водещи европейски пепиниеристи.
С любов се грижим за лозята. С любов берем плодовете им. Внимателно, в точния момент, за да изяви след това гроздето качеството на полученото от него вино.

Шатото е със затворен цикъл на производство.
Винарска изба „Шато Ботево” отговаря на най-високите професионални стандарти. Оборудването му за обработка, стабилизация и бутилиране включва най-съвременните решения. Избата преработва собствено грозде.

Съдовият капацитет е предвиден за преработка на 750 тона грозде. То се приема само по гравитачен метод. Избата разполага с модерна техника за обработка и стабилизация на виното. Има възможност за поддържане на постоянна контролирана температура. Условията в избата осигуряват качествено развитие на младите вина в бъчви. Избата разполага с над 600 нови бъчви от френски и американски дъб с различни степени на изпичане. Готовото вино се подготвя за пускане на пазара на модерна бутилираща линия, позволяваща както затваряне с коркови тапи, така и с винтова капачка.

С любов и грижа за природата е изградена пречиствателна станция. Технолозите контролират процеса непрекъснато. Винарната разполага със собствена лабораторията, в която се правят регулярно проби. Избата инвестира непрекъснато в подготовката и квалификацията на специалистите си.

Виното освен напитка е част от културата и развитието на народите. Виното намира своето място не само в кулинарните навици, но и в медицината, козметиката, религията, литературата и изкуството. Виното присъства в Библията, в гръцката и римската митология, в тракийската култура.

С любов и по най-високите професионални стандарти създаваме нашето вино.
Винарска изба „Шато Ботево” създава качествено вино за различни вкусове чрез микс от купажни и сортови вина. В момента тя предлага четири серии – Ставен, Филигран и Колекция. Тенденцията е Ботево да залага все повече на сортовите вина.

Вината на „Шато Ботево“ са със защитено географско указание „Тракийска низина”.
Горди сме, че виното създавано от Шато Ботево вече има своите ценители и почитатели. Избата макар и млада има редица престижни награди. Последните са от Фестивал на винарите „Вино и творчество 2019 г. – крепост „Туида”. Пино ноар & Мерло от серия Ставен, реколта 2015 и Пино Гри & Совиньон блан серия Ставен, реколта 2016 бяха отличени като най-добро червено и бяло вино.

През 2019 г. избата бе отличена от в. „Български фермер” за агроинвестиция на годината.
Във Винарска изба „Шато Ботево” вярваме, че правилно направено вино от внимателно селектирано грозде създава индивидуален и неповторим стил на самото вино.

Винарската изба е член на организацията „Приятели на селските райони” (Friends of the Countryside) и единственият български представител в сайта Welcoming Estates Website.

Вкусете глътка вино от Тракия и опознайте щастието с Винарска изба „Шато Ботево” | Тракийска низина!

Пазари

Локация

Галерия

Видео

Етикети: