fbpx

Ферма Венец

Ферма Венец

🌐Уеб сайт
Хубава храна и пермакултура
Тодорово, Bulgaria

Градините ни следват принципите на пермакултурата и биологичното земеделие. Обхващат около 700 декара и са разположени на две места: с. Тодорово (до Плевен) и с. Дебнево (до Троян).

Целта ни е да създадем устойчиви градини, които раждат здравословна храна и в същото време възстановяват почвата и запазват биоразнообразието.  

Насажденията ни са проектирани от Balkan Ecology Project (Balkep) след месеци изследване на терена. Характеристиката на всяка една местност определя каква култура ще се отглежда там. Не се опитваме да адаптираме почвените и други условия към дадена култура, а избираме видове, които по естествен път растат в дадената местност, без нуждата от добавки. Тези видове са по-издържливи на екстремни метеорологични явления, каквито изпитваме все по често.

При проектирането на нашите градини се ориентираме по естествено устойчиви и плодородни екосистеми — както например една дива гора. Там в един квадратен метър растат много видове растения на различни слоеве: коренни растения, билки и боровинки над земята, ниски и високи храсти, дръвчета и между всичко пълзящи растения.

Целта ни е да създадем “ядливи гори”: комбинираме различни ядливи и „помощни” растения, които живеят в симбиоза. Те създават небходимите едни за други хранителни вещества, сянка, спомагат за задържане на водата и т.н. Целенасочено съчетаваме различни видове и сортове и с цел да увеличим тяхната устойчивост срещу болести и вредители. Тази практика е известна като “интеркропинг”.

Градините ни предлагат убежище на диви растения, насекоми и животни. Те ни помагат с опрашването, поддържат генетичното разнообразие и по естествен начин преборват вредители и болести.

Всичко това ще ни позволи да изразходваме по-малко ресурси, и да сме по-малко уязвими към екстремни метеорологични явления и климатични промени.

В градините ни ще намерите:

  • плодни дървета: ябълки, дюли, круши, сливи, вишни, череши, мушмули, черници, лешници и др.;
  • храсти: касис, хемомелис, арония и др.;
  • билки и подправки;
  • едногодишни и многогодишни зеленчуци;
  • зърнени култури като лимец, амарант и просо;
  • много цветя, които служат като храна за опрашители или за естествено багрило.

Също така ще намерите купчини от камъни, с които превличаме влечугите, малки и големи езера, както и необработени площи, обитавани от полезни насекоми и други диви животни.

Може да прочетете повече за пермактурения дизайн на градините в Дебнево и Тодорово на страницата на Balkep.

Работим с научни институции, като Научния институт по биологично земеделие (FIBL) – Швейцария. С помощта на експерт от FIBL, в близост до пермакултурните градини засадихме една интензивна, нискостеблена биологична черешова градина.

Планираме разширяването на обема на отглежданите зеленчуци, като прилагаме поуките от проекта за поликултури на Balkep.

Пазари

Локация

Галерия

Етикети: