fbpx

V&D

V&D

🌐Уеб сайт
Пчеларска биоферма
ул. „Оборище“ 93, 1505 София, Bulgaria

 Мед 

Създаване на пчеларска биоферма V&D

 

Пчеларската биоферма V&D е създадена през 2002-ра година.

Първите пчелни семейства се заселват в Дадан-Блатови кошери – 10 и 12 рамкови. По – късно, със разрастването на пчелина се закупуват и първите кошери от корпусна система на Фарар, Роже-Делон и Лангстрот-Рут. Така фермата придобива и значително по-добра визия. Понастоящем пчеларската ферма се състои от два отделни пчелина, като единият от тях е разположен в планинска верига Верила, изхождаща от Витоша планина. Първата медоносна растителност в този район, предлага на пчелите изобилие от нектар на акация, след това преминава към цъфтежа на липите и завършва с цъфтежа на билките – мащерка, мента, глог, магарешки бодил и други. Медът, който пчелите произвеждат в тази част от планинската верига е на база биологични продукти. През 2004 г. пчеларска биоферма V&D стартира и подвижно пчеларство по цялата планинска верига. Създава се и много добър потенциал от опрашителна дейност на пчелите по тези места.

Вторият пчелин е разположен в местно село с подбалкански географски особености, близо до курортните селища Боровец, Сапарева Баня, като недалеч са Рилските езера и Рилският манастир.

 

Международен пазар и партньорства

 

През 2010 г. пчеларската биоферма V&D вече има статут на ООД и започва изграждане на по – голям пчелин и съоръжения за първична обработка на меда и другите продукти. Основните фирми с които са работили и партнирали в процесионалната дейност са – Билайн ООД, италианската фирма ЛЕГА, Нектаркооп ООД, Вимекс ЕООД и др. Голяма част от инвентара е закупен и сертифициран от тези фирми като качество.
През 2015 г. фермата практикува интензивно подвижно пчеларство в горските масиви и залесявания от горското стопанство, липи в местността Грамаде и Погледец във Верила планина. Пчелина наброява над 120 семейства, с които се работи не само за производството на мед, но и за селективно производство на пчелни майки и рояци.

 

Развитие на пчеларската биоферма V&D

 

Към 2007 г. пчелинът наброява повече от 100 пчелни семейства. Почти 80% от кошерите му са от корпусната система на Фарар и Лангстрот-Рут. Местната растителност започва от ранна пролет с цъфтежа на много различни видове и овощни дървета. Първият прашец на пчелите се доставя от залесените лески в селото. Много са и естествените изворчета по тези места, откъдето пчелите пренасят вода в кошера за своите нужди. Наблизо са и минералните извори на град Сапарева баня, само на около 10-12 километра. Мнозина пчелни семейства са разположени в полите на Рила, където медът е с много високо качество. От 2009 г. пчеларска биоферма V&D предлага на пазара всички видове пчелни продукти – прополис, пчелен прашец, пчелно млечице, восък и други. Пчелните семейства и в двата пчелина работят с местни и селектирани майки от видни майкопроизводителни стопанства в страната. Инвентарът, с който се работи е закупен от лицензиран производител с високо качество. Представителят на пчеларската биоферма V&D участва в просветната и културната дейност по пчеларство в столичния пчеларски съюз, в редица конференции, както и в списването на пчеларски вестници и списания. Автор е и на многобройни статии във вестник “Пчела и кошер”.

Пчеларска биоферма V&D има контакти с многобройни пчелини из страната, от които черпи значителен опит. През 2005 г. става главен инициатор по възстановяването на местното пчеларско дружество “Мед-букет”, създадено още през 1965 година в село Червен Брег.

През 2008 г. пчеларска биоферма V&D придобива статут на земеделски производител, със което се изготвя и първия си съвместен европейски проект по мярка 141 за полупазарни стопанства в процес на преструктуриране. Областна дирекция съвети в земеделието изготвят проекта и така се стартира увеличаването на пчелните семейства и изграждането на 5 дка. масив от трайни насаждения.

 

Текуща дейност

 

Работата на пчелата се осъществява от двама пчеларя, които са отлично обучени и спазват добрите пчеларски практики, с което се допринася значително за увеличаване на добива и правилното съхранение на живота на пчелите. Ползват се храни и медикаменти на био основа за поддържането живота на семействата. Стопанството разполага с нова апаратура за производството на пчелни майки и рояци, както и за първичната преработка на меда. Пчеларска биоферма V&D е доказана в своята дейност. Благодарение на многогодишният ни опит предлагаме всички пчелни продукти: мед (монофлорен и полифлорен), пчелен прашец, пчелно млечице, восък и прополис.

От години специализираме и в производството на пчелни майки и пчелни отводки. За повече информация може да се свържете с нас.

Наши клиенти са разположени със редица новосъздадени фирми и клиенти от цялата страна. Меда, който е липов и акациев, взимат и наши клиенти, които живеят в Англия, Германия, Чехия, Копенхаген, Ирландия и др. европейски градове и държави. Правили сме пчелни отводки за цялата страна както корпусни, така и Дадан-Блатови.

През 2019 г. общият брой достига до 150 семейства, които са от различни системи на отглеждане. Изготвени са два проекта за местен бизнес и партньорство с Великобритания за създаването на още един пчелин с модерно оборудване и производство на селективни пчелни отводки и пчелни майки от местната порода, с което се очаква прираста до 2025 година да надхвърли 250 семейства за биологично отглеждане.

Пазари

Локация

Галерия

Видео

Етикети: 🍯Мед