fbpx

Фон дер Лайен ще започне стратегически диалог с хранителния сектор на 25 януари

януари 25, 2024

Тридесет европейски организации на хранителната верига, обхващащи цялата верига, са били официално поканени за стратегически диалог с председателя на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, на 25 януари, съобщиха източници от индустрията пред Euractiv.

Фон дер Лайен за пръв път обяви инициативата в речта си за състоянието на Съюза на 13 септември, когато подчерта необходимостта от „повече диалог и по-малко поляризация“ в политическия дебат относно хранителните системи. На конференцията „Дни на агро-храните на ЕС“ на 6 декември тя повтори съобщението и добави, че инициативата ще стартира през януари 2024 г.

Според информация от Euractiv, платформата ще включва организации като COPA и COGECA (фермерски организации), CEJA и IFOAM Organics Europe (за млади фермери и органично земеделие), както и неправителствени организации като WWF, EEB и потребителска организация BEUC. Професор Peter Strohschneider е избран за председател на платформата.

Първата среща, планирана за 25 януари 2024 г., ще се проведе в пленарен формат, където фон дер Лайен ще открие началото и ще представи председателя. Инициативата е планирана да продължи до лятото.

Фокусът на диалога, както беше обявено от фон дер Лайен, ще бъде върху теми като доходите на фермерите и качеството на живот в селските райони, устойчивото земеделие, иновации и конкурентоспособност на хранителната система на ЕС.

Според писмото-покана, четири основни въпроса ще бъдат обсъдени в началото на диалога:

„Как можем да предоставим по-добри перспективи за нашите фермери и селските общности, включително постигането на справедлив стандарт на живот?“

„Как можем да подкрепим селското стопанство в границите на нашата планета и нейната екосистема?“

„Как можем по-добре да използваме възможностите, предоставяни от знанието и технологичните иновации?“

„Как можем да насърчим светло и процъфтяващо бъдеще за хранителната система на Европа в конкурентния свят?“

Източници от Комисията заявиха пред Euractiv, че хранителната система се изправя пред „несъмнено сериозни предизвикателства“, включително изменението на климата и конкуренцията на глобалния пазар. Стратегическият диалог се очаква да адресира тези предизвикателства и възможности, като насочва вниманието си към постигане на справедлив стандарт на живот за фермерите и селските общности.

Министрите на земеделието също ще се подготвят за диалога чрез дебат на заседание на Съвета на 23 януари.

Източник: euractiv.com

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

Европейската комисия изпрати на Белгийското председателство на Съвета на ЕС документ, в който се очертават първите възможни действия за намаляване на административната тежест върху земеделските стопани. В документа, който ще бъде обсъден с държавите членки на...

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

На Съвета на земеделските министри страната ни ще предложи клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия с трети страни Позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе...

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Наградата Лауреат Биофактор бе връчена на Дивата ферма Биологичното земеделие е приоритет не само за България, а и за целия Европейски съюз, каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на Деня на биоземеделието 2024, оганизиран в Пловдив...