fbpx

Фон дер Лайен ще започне стратегически диалог с хранителния сектор на 25 януари

януари 25, 2024

Тридесет европейски организации на хранителната верига, обхващащи цялата верига, са били официално поканени за стратегически диалог с председателя на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, на 25 януари, съобщиха източници от индустрията пред Euractiv.

Фон дер Лайен за пръв път обяви инициативата в речта си за състоянието на Съюза на 13 септември, когато подчерта необходимостта от „повече диалог и по-малко поляризация“ в политическия дебат относно хранителните системи. На конференцията „Дни на агро-храните на ЕС“ на 6 декември тя повтори съобщението и добави, че инициативата ще стартира през януари 2024 г.

Според информация от Euractiv, платформата ще включва организации като COPA и COGECA (фермерски организации), CEJA и IFOAM Organics Europe (за млади фермери и органично земеделие), както и неправителствени организации като WWF, EEB и потребителска организация BEUC. Професор Peter Strohschneider е избран за председател на платформата.

Първата среща, планирана за 25 януари 2024 г., ще се проведе в пленарен формат, където фон дер Лайен ще открие началото и ще представи председателя. Инициативата е планирана да продължи до лятото.

Фокусът на диалога, както беше обявено от фон дер Лайен, ще бъде върху теми като доходите на фермерите и качеството на живот в селските райони, устойчивото земеделие, иновации и конкурентоспособност на хранителната система на ЕС.

Според писмото-покана, четири основни въпроса ще бъдат обсъдени в началото на диалога:

„Как можем да предоставим по-добри перспективи за нашите фермери и селските общности, включително постигането на справедлив стандарт на живот?“

„Как можем да подкрепим селското стопанство в границите на нашата планета и нейната екосистема?“

„Как можем по-добре да използваме възможностите, предоставяни от знанието и технологичните иновации?“

„Как можем да насърчим светло и процъфтяващо бъдеще за хранителната система на Европа в конкурентния свят?“

Източници от Комисията заявиха пред Euractiv, че хранителната система се изправя пред „несъмнено сериозни предизвикателства“, включително изменението на климата и конкуренцията на глобалния пазар. Стратегическият диалог се очаква да адресира тези предизвикателства и възможности, като насочва вниманието си към постигане на справедлив стандарт на живот за фермерите и селските общности.

Министрите на земеделието също ще се подготвят за диалога чрез дебат на заседание на Съвета на 23 януари.

Източник: euractiv.com

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Поддържането на здравето на почвата е приоритет в управлението на тази органична ферма, която отглежда широк спектър от култури, продава стоката си директно на потребителите, преработва продуктите си и дори захранва собствения си ресторант „Zrno eko imanje“ е ферма в...

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева участва в двудневна работна среща на ръководителите на Стратегическите планове на Общата селскостопанска политика (ОСП) на държавите членки в ЕС в гр. Намюр, Белгия. По време на събитието, организирано от...