fbpx

Комисарят по земеделие призовава за таван на плащанията по ОСП за големите ферми

декември 18, 2023

„Голяма част от украинското селско стопанство е доминирано от големи агрохолдинги“, каза той, добавяйки, че ЕС трябва „да избягва плащането на субсидии за такива големи компании“, предаде Euroactive.

Понастоящем държавите-членки на ЕС могат доброволно да ограничат размера на директните плащания, които отделните ферми могат да получат, за да попречат на големите ферми да се възползват прекомерно от субсидии. Според данни на ЕС 80% от тези плащания са отишли ​​в топ 20% от стопанствата през 2019 г.

Коментарите на комисаря отразяват нарастващата загриженост относно въздействието, което включването на Украйна в блока ще има върху хранително-вкусовия сектор на ЕС. 

Миналия месец изтекъл документ, изготвен от генералния секретариат на Съвета на ЕС, разкри, че Украйна ще отговаря на изискванията за 96,5 милиарда евро от средства от ОСП за седемгодишен бюджетен период на ЕС, което води до съкращения с около 20% на субсидиите за земеделските стопанства към настоящите ЕС страни членки.

Междувременно през октомври заместник-министърът на икономиката на Украйна Тарас Качка каза, че членството на Киев в ЕС вероятно ще предизвика пренаписване на ОСП, което води до края на програмата за земеделски субсидии, каквато я познаваме.

Оценяването на въздействието на присъединяването на Украйна върху земеделските субсидии на ЕС според настоящите критерии не е подходящо упражнение, тъй като членството на Киев в ЕС вероятно ще доведе до края на Общата селскостопанска политика, каквато я познаваме днес, според заместник-министъра на икономиката на Украйна Тарас Качка.

Германия призовава за повратна точка

По време на срещата си на 11 декември министрите на земеделието също обмениха мнения за това как селското стопанство в ЕС може да се приспособи към потенциалното присъединяване на Украйна към ЕС.

Докато изразиха подкрепата си за членството на Украйна в ЕС, редица изразиха загриженост относно въздействието, което ще има глобална селскостопанска сила като Украйна като получател на субсидии за земеделие от ЕС.

Една от най-гласните по темата е Германия, която многократно призовава за мащабна реформа на ОСП.

Преди срещата в понеделник германският министър на земеделието Джем Йоздемир алармира, като каза, че програмата за субсидиране на земеделските стопанства на ЕС ще бъде изложена на риск, ако не бъде реформирана преди присъединяването на Украйна.

„Ако оставим сегашната селскостопанска политика такава, каквато е, и разширим ЕС, за да включи Украйна, Молдова, страните от Западните Балкани, (…) системата ще рухне“, каза той.

Йоздемир добави, че разширяването е възможност да се промени курсът на селскостопанската политика на ЕС и да се определят нови ръководни принципи, „като се гарантира, че онези услуги, които фермерите в [ЕС] предоставят за обществото, за хуманно отношение към животните, за защита на климата, [и] за биоразнообразието са надеждно възнаградени”.

По същия начин през септември група германски регионални министри на земеделието наскоро призоваха да се изоставят „безусловните плащания на площ“ на ОСП и вместо това да се съсредоточат върху принципите на „премия за общо благо“.

Въпреки че вече има набор от инструменти за повече защита на околната среда, климата и животните в рамките на ОСП, голяма част от парите – т. нар. директни плащания – продължават да се изплащат на фермите единствено въз основа на площта на фермата.

Стандарти за устойчивост

Междувременно други страни, включително Полша и Словакия, също изразиха опасения относно това как Украйна ще се адаптира към стандартите на ЕС, преди да се присъедини към блока.

Това може да бъде предизвикателство, тъй като Киев разчита в голяма степен на интензивни производствени методи, докато Брюксел, като част от ангажиментите си по Европейската зелена сделка, поставя все по-високи изисквания към селското стопанство по отношение на опазването на околната среда и климата.

„Защитата на вътрешния пазар на ЕС от приток на продукти от хранителни системи, които не са устойчиви, е от съществено значение“, се казва в бележка на полската делегация, представена на заседанието на Съвета на ЕС.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

Европейската комисия изпрати на Белгийското председателство на Съвета на ЕС документ, в който се очертават първите възможни действия за намаляване на административната тежест върху земеделските стопани. В документа, който ще бъде обсъден с държавите членки на...

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

На Съвета на земеделските министри страната ни ще предложи клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия с трети страни Позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе...

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Наградата Лауреат Биофактор бе връчена на Дивата ферма Биологичното земеделие е приоритет не само за България, а и за целия Европейски съюз, каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на Деня на биоземеделието 2024, оганизиран в Пловдив...