fbpx

Международна конференция „Биологичното производство – предизвикателства и тенденции“

юни 20, 2024

„Биологичното производство – предизвикателства и тенденции“ е темата на международната конференция, която ще се състои на 25 и 26 юни в Пловдив.

Конференцията се организира за осма поредна година.

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева ще открие конференцията.

Дискусиите ще се състоят във важен за развитието етап на биоземеделието в България: биологичното производство бележи значителен ръст за първи път от 2017 г. насам.

Сред темите, които ще бъдат представени, са развитието на биологичното производство в България и прогнози за тенденциите, пазарът на дребно на биологични храни в България  и потребителските нагласи, биологичните храни в българските супермаркети  и опита на търговски вериги, най-новите тенденции в продажбите на биопродукти.

Ще бъде обърнато внимание и на чуждестранния опит в производството и продажбите на биохрани: опитът на Румъния с въвеждане на биологични храни в общественото хранене, финансирано с публични средства, практиките в Гърция за  използване на биологични продукти в публичния сектор.

Ще бъде представена и новата Наредба за екологичните изисквания към определени продукти, предмет на обществени поръчки: кога влиза в сила, как ще се прилага.

Предстоят и дискусии в промените в схемите “Училищен плод“ и „Училищно мляко“ – новости при прилагането на схемите за учебна година 2024-2025, като  ще бъдат споделени опит на организации и предложения на българските производители за оптимизиране на схемите.

Вторият ден ще бъде посветен на възможностите за увеличаване на биологичното производство в страната: ключов фактор за растеж на целия сектор. Ферма „Москос“ от гр. Кастория, носител на наградата ЕВРОПЕЙСКИ БИО ФЕРМЕР ЗА 2023 ГОДИНА на IFOAM Ogranics Europe и на Европейската комисия, ще сподели своя опит.

Предвижда се дискусия как държавата подпомага биологичното производство в България – обобщение на всички интервенции, по които могат да кандидатстват биологичните производители в България и новости в правилата за кампания 2024  г. Ще има специална презентация за последната кампания 2023 г. и често срещани грешки при заявяването на екосхеми и интервенции, свързани с биологичното производство.

Заключителният панел е посветен на необходимостта от знания и технологии за успешно биологично производство и как те да достигнат до фермерите. Ще бъдат представени европейски политики за съветнически услуги и подпомагане на биопроизводителите, европейски платформи с обучителни материали за биологично производство, както и консултациите за биопроизводителите, предоставяни от Националната служба за съвети в земеделието.

По традиция в края на конференцията се организира коктейл с български биологични продукти.

Участниците в конференцията ще посетят и биологична ферма около Пловдив.
Вижте подробната програма
Източник: bioselena.com

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Или как Одринка Дукатинова съживи производството ябълков сок в Перник Земеделието е не само професия, но и начин на живот. Особено за тези, които са израснали на село и са били възпитани в любов към природата и земята. От първите стъпки в земеделието, вдъхновени от...

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...