fbpx

Обсъждат критериите за планираните целеви приеми по подмярка 4.1 и 4.2

март 28, 2024

Работна група с представители на Министерство на земеделието и браншовите организации дискутираха планираните целеви приеми по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“и подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ и критериите, по които ще се осъществят приемите. Това съобщи за Агрозона Живко Живков, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България.

Преди няколко дни, по време на Десетата юбилейна среща на земеделските производите, организирана от АЗПБ, зам.-министърът на земеделието Таня Георгиева съобщи пред присъстващите на срещата, че се предвижда пренасочване на средства от ПРСР за реализиране на два целеви приема – по подмярка 4.1 за инвестиции в напояване и 4.2 за инвестиции в околна среда.

“Приветстваме идеята остатъчните средства по Програмата за селските райони да се прехвърлят към подмярка 4.1 и подмярка 4.2. По време на работната група бе прието решение за представяне на писмени предложения от страна на браншовите организации до 15 ч. днес”, допълни Живков.

Напомняме, че идеята на служебния кабинет бе остатъчните средства по програмата от предходния период да бъдат насочени към закупуване на багери и дронове от структурите на МЗХ чрез обществени поръчки.

В този контекст, зам.-министър Георгиева съобщи още, че министерството работи по 17-та промяна на Програмата, която включва пренасочване на свободни средства към приключили приеми по подмярка 4.1, и за общинските проекти по подмярка 7.2.

“Нашите намерения са да прехвърлим средства по подмярка 4.1, за да можем да обезпечим финансирането на 216 проекта от приема през 2021 г., така че  всички проекти с 15 т. включително да бъдат одобрени.  По този начин ще може да минимизираме по някакъв начин новината за недостига на средства по процедурата от НПВУ”, разкри зам.-министър Георгиева.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“, включени в...

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Удължава се прилагането на мярката за акциза до 2026 г. Комисията по земеделието, храните и горите прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), внесен от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) и група...

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

264 земеделски стопани няма да получат плащания по Кампания 2023, заради казуса “активен фермер” Това, което договорихме с ЕК по отношение на дефиницията за” активен фермер”, са промените, свързани с начина, по който се изчислява процентното съотношение между...