В рубриката „Добрият пример“ представяме една от най-модерните овцеферми у нас – тази в Долни Дъбник. Тя е работещ пример за модерно и технологично стопанство с над 2000 животни, реализирано по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Овцефермата е на повече от 15 години като 2018 г. е конструирана така, че въздухът винаги е свеж и миризмата на амоняк липсва. Това е постигнато, благодарение на височината на сградата, както и отворите на покривa, които позволяват да се създаде коминен ефект.
Домакинът Венцислав Върбанов разведе гостите из фермата, разказа нейната история и сподели трудностите и предизвикателствата пред органичното отглеждане и производство. Всички биологични изисквания са спазени, като едно от тях е забраната за даване на каквито и да е медикаменти на животните.
Друг важен фактор за биологичния начин на отглеждане е, че овцете се гледат свободно. Фуражът, който консумират, е биологично произведен от фермата, чрез което затварят цикъла на производство.
Постелята им се сменя почти ежедневно, което е превенция за болести, особено за мастита и за копитния гнилец. Торта̀ след това се събира и се слага на нивите, което също спомага за добрите резултати.
Доилната зала е на високо технологично ниво. В нея могат да се доят 72 животни едновременно.
Овцете са с поглъщателно кръстосване като 90% са порода Асаф. Те са издръжливи и устойчиви на болести.
Също така фермата притежава технология за пречистване на водата, която осигурява чиста и структурирана вода за животните, тъй като това е от изключителна важност за тяхното здраве и продуктивност.
В края на събитието Венцислав Върбанов сподели своите убеждения от дългогодишния си опит в овцевъдството „Когато има качествена храна, качествена вода и добри зоохигиенни условия, има и качествена продукция“, заяви той.
Гостите не скриха добрите си впечатления от фермата. Сред тях беше и Тенчо Христов от Биоселена: „Много ми хареса! Създадени са много добри условия, личи си, че животните се гледат добре“.
За финал беше организиран кетъринг, като част от него беше именно собствената продукция от овче сирене.
За повече информация вижте нашия репортаж по темата.