fbpx

Отворени врати в една от най-модерните ферми за биологично отглеждане на овце в България

април 2, 2024

В рубриката „Добрият пример“ представяме една от най-модерните овцеферми у нас – тази в Долни Дъбник. Тя е работещ пример за модерно и технологично стопанство с над 2000 животни, реализирано по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Овцефермата е на повече от 15 години като 2018 г. е  конструирана така, че въздухът винаги е свеж и миризмата на амоняк липсва. Това е постигнато, благодарение на височината на сградата, както и отворите на покривa, които позволяват да се създаде коминен ефект.

Домакинът Венцислав Върбанов разведе гостите из фермата, разказа нейната история и сподели трудностите и предизвикателствата пред органичното отглеждане и производство. Всички биологични изисквания са спазени, като едно от тях е забраната за даване на каквито и да е медикаменти на животните.

Друг важен фактор за биологичния начин на отглеждане е, че овцете се гледат свободно. Фуражът, който консумират, е биологично произведен от фермата, чрез което затварят цикъла на производство.

Постелята им се сменя почти ежедневно, което е превенция за болести, особено за мастита и за копитния гнилец. Торта̀ след това се събира и се слага на нивите, което също спомага за добрите резултати.

Доилната зала е на високо технологично ниво. В нея могат да се доят 72 животни едновременно.

Овцете са с поглъщателно кръстосване като 90% са порода Асаф. Те са издръжливи и устойчиви на болести.

Също така фермата притежава технология за пречистване на водата, която осигурява чиста и структурирана вода за животните, тъй като това е от изключителна важност за тяхното здраве и продуктивност.
В края на събитието Венцислав Върбанов сподели своите убеждения от дългогодишния си опит в овцевъдството „Когато има качествена храна, качествена вода и добри зоохигиенни условия, има и качествена продукция“, заяви той.

Гостите не скриха добрите си впечатления от фермата. Сред тях беше и Тенчо Христов от Биоселена: „Много ми хареса! Създадени са много добри условия, личи си, че животните се гледат добре“.
За финал беше организиран кетъринг, като част от него беше именно собствената продукция от овче сирене.

За повече информация вижте нашия репортаж по темата.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Био градина БГ „Туинс“: Модерен подход за био земеделие и къси вериги

Био градина БГ „Туинс“: Модерен подход за био земеделие и къси вериги

Пореден ден на отворените врати в биоферма бе проведен като част от Националната кампания Be Organic! Този път домакин бе „Био градина „Туинс“, с. Казашко, Варненско. Събието привлече десетки гости и представи успешна практика за биологично отглеждане на зеленчуци,...

Как иновациите помагат за възраждане на старите традиции в земеделието

Как иновациите помагат за възраждане на старите традиции в земеделието

Специална фермерска мрежа, създадена в Унгария, има за цел да свърже отново фермери, мелничари и пекари с изследователи, за да възстанови исторически прекъснати местни вериги за доставки. Мрежата, наречена Farmer-Miller-Baker се съсредоточава върху занаятчийски хлебни...

SMARTCHAIN: Как да приложим иновации за късите вериги на доставки

SMARTCHAIN: Как да приложим иновации за късите вериги на доставки

Проектът SMARTCHAIN има за цел да ориентира потребителите в развиващия се пазар късите вериги за доставка на храни. Финансирана от Европейския съюз, тази инициатива има за цел да насърчи късите вериги чрез представяне на добрия пример за иновации и интелигентни...