fbpx

Птицеферма от село Каменово ще се модернизира с европроект

февруари 3, 2024

През месец ноември миналата година бе подписан договор за изпълнение на проект „Модернизация и енергийна ефективност на Каменовско пиле ЕООД”. Той е с финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” на МИГ Завет – Кубрат, съобщи ОИЦ-Разград.

Общата стойност на проекта е в размер на 195 536.30 лева, от които 97 768.15 лева са безвъзмездна финансова помощ за предприятието.

Дейността на дружеството е в областта на животновъдството. Фирмата отглежда бройлери за един от най-големите преработватели в страната – „Пилко” ЕООД в гр. Разград.

Целта на настоящия проект е подобряване на енергийната ефективност и технологична модернизация на фермата.

ТоварачДейностите предвиждат изграждане на фотоволтаична централа за собствени нужди на стопанството и закупуване на телескопичен товарач за товаро-разтоварна дейност.

С фотоволтаичната централа се очаква да се понижат разходите за електрическа енергия, а с телескопичния товарач ще се намали значително ръчният труд свързан с товаро -разтоварната дейност. Ще се подобри ефективността на почистването, както и на разходите за материали и горива.

Очаква се всички дейности да завършат до края на юни 2025-та година.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

Европейската комисия изпрати на Белгийското председателство на Съвета на ЕС документ, в който се очертават първите възможни действия за намаляване на административната тежест върху земеделските стопани. В документа, който ще бъде обсъден с държавите членки на...

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

На Съвета на земеделските министри страната ни ще предложи клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия с трети страни Позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе...

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Наградата Лауреат Биофактор бе връчена на Дивата ферма Биологичното земеделие е приоритет не само за България, а и за целия Европейски съюз, каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на Деня на биоземеделието 2024, оганизиран в Пловдив...