fbpx

С 35 % са се увеличили биологичните площи в страната за година

юни 26, 2024

Броят на животните и пчелните семейства, отглеждани по биологичен начин също нараства

През последната година интересът на земеделските стопани в страната към биологичния сектор се повишава. Надяваме се да се запази тази положителна тенденция, като работим по привличането на нови биофермери чрез различни инициативи. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева при официалното откриване на осмата международна конференция „Биологичното производство – предизвикателства и тенденции“ в град Пловдив.

По данни на МЗХ, за последната кампания 2023 г. биологичните площи са се увеличили с 35 % спрямо предходната година.

Броят на животните и пчелните семейства, отглеждани по биологичен начин също нараства, като най-осезаемо е при говедата и биволите  –  с над 120 %.

Заместник-министър Георгиева подчерта, че в програмния период 2023-2027 година е наличен набор от инструменти, които ще спомогнат за развитие на този вид производство.

„За този период са заделени близо 410 млн. евро за биосектора в страната. Средствата са осигурени за компенсаторните интервенции „Биологично растениевъдство“, „Биологично пчеларство“ и „Биологично животновъдство“ за плащания към земеделските стопани както в период на преход, така и за биолигично сертифицирани“, припомни тя .

По думите й, освен от възможностите за финансова подкрепа, земеделските стопани, които се насочили към сектора, могат да се възползват и от безвъзмездни  съветнически услуги от страна на Национална служба съвети в земеделието, както и от инвестиционните интервенции за производство и преработка.

„Внедряването на нови методи и практики, използването на нови технологии и препарати са сред дейностите, които Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. насърчава чрез интервенцията за оперативните групи по ЕПИ- АГРИ.“, обясни заместник-министър Георгиева. Тя каза още, че родното биологично производство има изключителни предпоставки за своето развитие заради запазената ни природа, съхраненото биоразнообразие и дългогодишните традиции в отглеждане на устойчиви местни сортове и автентични породи животни.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Или как Одринка Дукатинова съживи производството ябълков сок в Перник Земеделието е не само професия, но и начин на живот. Особено за тези, които са израснали на село и са били възпитани в любов към природата и земята. От първите стъпки в земеделието, вдъхновени от...

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...