fbpx

Учени разясняват как да да произвеждате плодове по биологичен начин

януари 23, 2024

На 15 март Институтът по земеделие в Кюстендил започва серия от демонстрации в полза на стопаните

Институтът по земеделие в Кюстендил ще проведе демонстрация по по проект „Добри практики за устойчиво и екологично плодопроизводство“, съобщават от института, който се изпълнява по подмярка 1.2. „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от мярка 1 „Трансфер на знания и действия за осведомяване“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година.

На 15 март Институт по земеделие – Кюстендил, част от мрежата научни звена на Селскостопанска академия, стартира изпълнение на проекта. Желаещите да присъстват на демонстрацията трябва да бъдат регистрирани земеделски или горски стопани, както и наети в техните стопанства.

Предварително в ИЗ – Кюстендил се попълва карта за участие (Приложение № 3 от Условия за изпълнение). Необходимо е да се представи наличен „Уникален идентификационен номер на земеделския стопанин“.

Първата демонстрация на 15 март ще бъде на тема „Ефективни агротехнически елементи за устойчиво плодопроизводство“, като ще бъдат представени няколко доклада по темата.

Първият доклад ще представи „Оптимизирани системи за интегрирана растителна защита при череша, вишна и ябълка. Добри практики за съхранение, приготвяне на работните разтвори и приложение на продуктите за растителна защита“. Тук водещи експерти са доц. д-р А. Борисова – Крумова и  гл. ас. д-р В. Петрова от ИЗ – Кюстендил. След това се предвижда да бъдат обсъдени „Иновативни методи за борба с късните пролетни мразове“ с водещ специалист доц. д-р Симеон Крумов от ИЗ – Кюстендил.

Третата тема е посветена на „Резитби за подобряване на икономическите резултати от отглеждането на череши, сливи и ябълки“, където способностите и знанията си ще демонстрира проф. д-р Димитър Сотиров.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

Европейската комисия изпрати на Белгийското председателство на Съвета на ЕС документ, в който се очертават първите възможни действия за намаляване на административната тежест върху земеделските стопани. В документа, който ще бъде обсъден с държавите членки на...

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

На Съвета на земеделските министри страната ни ще предложи клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия с трети страни Позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе...

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Наградата Лауреат Биофактор бе връчена на Дивата ферма Биологичното земеделие е приоритет не само за България, а и за целия Европейски съюз, каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на Деня на биоземеделието 2024, оганизиран в Пловдив...