fbpx

Устойчиво и дигитално свиневъдство по австрийски модел

януари 15, 2024
 • Местоположение: Ешенау (Австрия)
 • Програмен период: 2014 – 2020 г
 • Приоритет: P6 – Социално включване и Икономическо развитие
 • Мярка:  M19 – ЛИДЕР/CLLD
 • Финансиране (евро): Общ бюджет 150 000
  ЕЗФРСР 60 000
  Частни 90 000
 • Продължителност на проекта: 2019 – 2022 г
 • Организатор на проекта: Agro Media GmbH
 • Контакт: info@meinschwein.at
 • Уебсайт: meinschwein.at

 

Стартиран от млад фермер и IT специалист, австрийският проект „Моето прасе“ (Mein Schwein) предлага възможности за развитие на малки свинеферми чрез дигитализация и дискусия относно хуманното отношение към животните, както и опция за директна комуникация между фермер и потребител.

Проектът „Моето прасе“ представя иновативен подход към по-голяма прозрачност на отглеждането и подобряване на хуманното отношение към животните. Потребителите, които искат да знаят произхода на свинското месо, което консумират, вече могат да намерят тази информация онлайн. Платформата „Моето прасе“ се разраства и заинтересованите свинеферми могат да я използват и прилагат без допълнителни инвестиционни разходи.

 

Екипът на проекта „Моето прасе“

 

Резултати                               

 • Към 2024 г. в програмата „Моето прасе“ членуват седем свинеферми.
 • Около 30-40 прасета месечно се продават на частни клиенти, като около 75% от продукцията отива за 25 заведения за обществено хранене и столове.
 • Клиентите в ресторантите могат да се свържат онлайн с фермите чрез QR код, за да получат детайлна информация за отглеждането на прасета.
 • Проектът поставя нови стандарти в производството на месо, превръщайки хуманното отношение към животните в свой приоритет.
 • Използвани са дигитални функционалности за директна комуникация между фермери и потребители.
 • Нови възможности за податливи на криза малки стопанства в сектор „Земеделие“.
 • Практики за директно сътрудничество между фермери, ХВП, ХОРЕКА и други сектори.

Проектът е инициатива на фермера Маркус Кригнер и брат му Ханес, компютърен специалист.  Заедно те основават Agro Media GmbH – търговското дружество зад проекта „Моето прасе“.

Проектът работи с дребни земеделски стопани, а това от своя страна подпомага районите, в които се намират, запазвайки и създавайки нови работни места.

Устойчиво решение

Проектът цели да повиши устойчивостта на малките ферми в региона, в който са разположени фермите, но и в цяла Австрия, предлагайки нови решения за конвенционалните фермери.

„Моето прасе“ има за цел да предложи висока прозрачност на потребителите и да допринесе за подобряване на имиджа на селското стопанство, в частност свиневъдството. За тази цел предлага на потребителите прозрачно наблюдение в реално време и участие в храненето чрез уеб камери и дигитален дневник. Заедно с това се насърчава информирана дискусия относно потреблението на свинско месо и поставя специален фокус върху благосъстоянието на животните.

Инициативата има за цел да създаде нов вид предлагане за потребителя. Клиентите имат възможност да закупят собствено прасенце от регистрираните ферми в „Моето прасе“ и след това виртуално да го хранят и следват неговата еволюция 24/7 до клането. Потребителите получават информация в реално време за произхода на тяхната храна и отглеждането на животното по напълно прозрачен начин. Освен това проектът показва, че животното не е просто „продукт“, подчертавайки значението на хуманното отношение към животните.

Дейностите по проекта включват счетоводство, администрация, комуникация с потребители, фермери и партньори за сътрудничество, координация на заявки и внедряване на нови разработки.

В рамките на проекта са разработени дигитална платформа и мобилно приложение, които ще се използват от всички ферми в „Моето прасе“ и могат да бъдат адаптирани към всяка ферма лесно.

Бизнес моделът на Agro Media GmbH се допълва и с координация на закупуването на фуражи за свинефермите, включени в платформата, така че произходът им да бъде прозрачен и гарантиран.

Източник: ec.europa.eu

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Или как Одринка Дукатинова съживи производството ябълков сок в Перник Земеделието е не само професия, но и начин на живот. Особено за тези, които са израснали на село и са били възпитани в любов към природата и земята. От първите стъпки в земеделието, вдъхновени от...

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...