fbpx

Устойчиво и дигитално свиневъдство по австрийски модел

януари 15, 2024
 • Местоположение: Ешенау (Австрия)
 • Програмен период: 2014 – 2020 г
 • Приоритет: P6 – Социално включване и Икономическо развитие
 • Мярка:  M19 – ЛИДЕР/CLLD
 • Финансиране (евро): Общ бюджет 150 000
  ЕЗФРСР 60 000
  Частни 90 000
 • Продължителност на проекта: 2019 – 2022 г
 • Организатор на проекта: Agro Media GmbH
 • Контакт: info@meinschwein.at
 • Уебсайт: meinschwein.at

 

Стартиран от млад фермер и IT специалист, австрийският проект „Моето прасе“ (Mein Schwein) предлага възможности за развитие на малки свинеферми чрез дигитализация и дискусия относно хуманното отношение към животните, както и опция за директна комуникация между фермер и потребител.

Проектът „Моето прасе“ представя иновативен подход към по-голяма прозрачност на отглеждането и подобряване на хуманното отношение към животните. Потребителите, които искат да знаят произхода на свинското месо, което консумират, вече могат да намерят тази информация онлайн. Платформата „Моето прасе“ се разраства и заинтересованите свинеферми могат да я използват и прилагат без допълнителни инвестиционни разходи.

 

Екипът на проекта „Моето прасе“

 

Резултати                               

 • Към 2024 г. в програмата „Моето прасе“ членуват седем свинеферми.
 • Около 30-40 прасета месечно се продават на частни клиенти, като около 75% от продукцията отива за 25 заведения за обществено хранене и столове.
 • Клиентите в ресторантите могат да се свържат онлайн с фермите чрез QR код, за да получат детайлна информация за отглеждането на прасета.
 • Проектът поставя нови стандарти в производството на месо, превръщайки хуманното отношение към животните в свой приоритет.
 • Използвани са дигитални функционалности за директна комуникация между фермери и потребители.
 • Нови възможности за податливи на криза малки стопанства в сектор „Земеделие“.
 • Практики за директно сътрудничество между фермери, ХВП, ХОРЕКА и други сектори.

Проектът е инициатива на фермера Маркус Кригнер и брат му Ханес, компютърен специалист.  Заедно те основават Agro Media GmbH – търговското дружество зад проекта „Моето прасе“.

Проектът работи с дребни земеделски стопани, а това от своя страна подпомага районите, в които се намират, запазвайки и създавайки нови работни места.

Устойчиво решение

Проектът цели да повиши устойчивостта на малките ферми в региона, в който са разположени фермите, но и в цяла Австрия, предлагайки нови решения за конвенционалните фермери.

„Моето прасе“ има за цел да предложи висока прозрачност на потребителите и да допринесе за подобряване на имиджа на селското стопанство, в частност свиневъдството. За тази цел предлага на потребителите прозрачно наблюдение в реално време и участие в храненето чрез уеб камери и дигитален дневник. Заедно с това се насърчава информирана дискусия относно потреблението на свинско месо и поставя специален фокус върху благосъстоянието на животните.

Инициативата има за цел да създаде нов вид предлагане за потребителя. Клиентите имат възможност да закупят собствено прасенце от регистрираните ферми в „Моето прасе“ и след това виртуално да го хранят и следват неговата еволюция 24/7 до клането. Потребителите получават информация в реално време за произхода на тяхната храна и отглеждането на животното по напълно прозрачен начин. Освен това проектът показва, че животното не е просто „продукт“, подчертавайки значението на хуманното отношение към животните.

Дейностите по проекта включват счетоводство, администрация, комуникация с потребители, фермери и партньори за сътрудничество, координация на заявки и внедряване на нови разработки.

В рамките на проекта са разработени дигитална платформа и мобилно приложение, които ще се използват от всички ферми в „Моето прасе“ и могат да бъдат адаптирани към всяка ферма лесно.

Бизнес моделът на Agro Media GmbH се допълва и с координация на закупуването на фуражи за свинефермите, включени в платформата, така че произходът им да бъде прозрачен и гарантиран.

Източник: ec.europa.eu

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

Европейската комисия изпрати на Белгийското председателство на Съвета на ЕС документ, в който се очертават първите възможни действия за намаляване на административната тежест върху земеделските стопани. В документа, който ще бъде обсъден с държавите членки на...

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

На Съвета на земеделските министри страната ни ще предложи клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия с трети страни Позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе...

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Наградата Лауреат Биофактор бе връчена на Дивата ферма Биологичното земеделие е приоритет не само за България, а и за целия Европейски съюз, каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на Деня на биоземеделието 2024, оганизиран в Пловдив...