fbpx

Woola: Замяна на опаковките с мехурчета чрез производство на опаковки от отпадъчна вълна

декември 5, 2023

Woola е компания, основана за разработване на алтернативни опаковъчни материали, използващи отпадъчна вълна, като заместител на фолио с балончета.

 

Компания Woola, намираща се в селските райони на Естония разработва система и продукти за замяна на найлонови опаковки с мехурчета с опаковъчни материали, направени от отпадъчна вълна.

Собствениците на бизнес за електронна търговия търсят алтернатива на огромното количество опковки с  мехурчеста, използвани в техния бизнес за опаковъчен материал, но в търсенето на алтернативи се сблъскват с  липса на устойчиви опции за опаковане.

В същото време 90% от вълната, произвеждана в Естония всяка година се губи, вероятно незаконно изхвърляна, тъй като няма система, за да могат фермерите да продават отпадъчната си вълна за други цели.

Контекст

Пластмасата е нарастващ глобален проблем. Общото тегло на пластмасата на Земята е четири пъти повече от биомасата на всички живи животни и ние рециклираме само под 10% от нея. Електронната търговия е една от областите, в които се използват много пластмасови опаковки за доставки. Едно от решенията за опаковане е пластмасовото фолио с мехурчета, което се прави от полиетилен, който се разгражда повече от 500 години.

Разработчиците на проекта (Анна-Лийса Палату, Евгени Śirai, Katrin Kabun), търсейки алтернативи на решенията за опаковане, откриват, че липсват устойчиви и мащабируеми защитни опции за опаковане за бизнеса с електронна търговия, който те управляват. Те се натъкват на факта, че има огромно количество овча вълна, която се изхвърля или изгаря всяка година.

Овцете се отглеждат с друга цел, а не заради вълната им, но все пак трябва да се стрижат всяка година. В Естония около 90% от цялата вълна се губи.

Дейностите по проекта са съсредоточени в Палдиски, район на Естония, където има огромна липса на работни места, а всички съществуващи работни места изискват специални умения за работа с тежки машини и сила.

Цели

Създава се стартираща компания Woola (като отделна компания към бизнеса с електронна търговия) за закупуване и трансформиране на отпадъчна вълна в алтернативни опаковъчни материали, които да заменят фолиото с балонче. Вълната е естествено високотехнологично влакно. Нейната еластичност, водоотблъскване и устойчивост на температурни крайности правят вълната перфектен материал за опаковане на предмети, които се нуждаят от допълнително омекотяване. Опаковката от вълна е издръжлива и може да се използва многократно. По този начин се създава система за връщане за крайния потребител, с крайната цел решението да бъде „затворен цикъл“, така че нищо да не се губи.

Дейности

Дейностите по проекта са съсредоточени в Палдиски, район на Естония, където има огромна липса на работни места, а всички съществуващи работни места изискват специални умения за работа с тежки машини и сила.

Woola заменя пластмасовото фолио с мехурчета с продукти, изработени от вълна, които иначе биха били изгорени или заровени. Произведени във фабриката на компанията в Палдиски, тези продукти са по-добри за околната среда, по-добре изглеждащи, адаптивни и мащабируеми според нуждите на клиента. Компанията в момента има три различни продукта: пликове, ръкави за бутилки и мехурчета.

Финансирани дейности

  • Закупуване на термопреса и други консумативи за производството.
  • Придобиване на работни повърхности (складово обзавеждане).
  • Закупуване на хидравлична фреза.
  • Закупуване на офис техника.


Основни резултати

Woola е разработила мрежа от 6-7 овцеферми, с които си сътрудничи и събира отпадъчна вълна за повторно използване. Преди проекта 90% от вълната отиваше на отпадъци, като беше незаконно заровена или изгорена поради липса на система или инфраструктура за повторното й използване.

Woola спомага за създаването на цифрова платформа за обмен на вълна в Естония, за да позволи на други потенциални клиенти да общуват с производителите и на фермерите да общуват помежду си. Компанията постига високо ниво на продажби на естонския пазар за компании и крайни потребители, които желаят да намалят потреблението си на пластмаса за еднократна употреба. В края на 2020 г. Woola започва да продава и на външни пазари. Продуктите на Woola могат да бъдат закупени в електронния магазин на компанията или чрез търговски агенти за по-големи поръчки или за по-малки количества във всички магазини на естонски „опаковъчен център“. Woola създава своята фабрика в Палдиски, за да осигури работа и нови възможности на хората, живеещи в района – компанията осигурява безопасно работно място с подходяща работа за всеки и по-високо заплащане от другите работни места в района. В момента в помещенията на Woola работят общо 10 служители.

Уроци и препоръки

По време на проекта Woola разбира, че проблемът с отпадъчната вълна е дори по-разпространен, отколкото се смяташе първоначално.

С компанията са се свързали овцевъди не само от Естония, но и от много други страни в Европа и с предложение или да продадат, или да предадат отпадъчната вълна.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...