fbpx

Зам.-министър Георгиева: Необходими са съвместни действия за повишаване устойчивостта на регионалните продоволствени системи

март 15, 2024
За устойчивост на регионалните продоволствени системи са нужни засилени съвместни и координирани действия. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, която е ръководител на българската делегация, участваща в двудневния Регионален форум за устойчиво развитие за региона на икономическата комисия за Европа (ИКЕ) на ООН, който се провежда в гр. Женева, Швейцария.

Стимулиране на цифровите иновации

Заместник-министър Георгиева заяви, че цифровите иновации и приложения в различните отрасли трябва да бъдат стимулирани, тъй като са фактор за устойчив растеж и добавена стойност.

Регионално сътрудничество

Тя подчерта, че официалната помощ за развитие сама по себе си не може да постигне тази цел и допълни, че в това отношение продължаващата реформа на международната финансова архитектура е от ключово значение. Заместник-министър Таня Георгиева съобщи още, че всички тези действия следва да се осъществяват в рамките на регионалното сътрудничество, което ще допринесе за по-ефективно използване на ресурсите, според местните характеристики и възможности.

Необходимост от съвместни усилия за устойчивост

„За устойчивост на регионалните продоволствени системи са нужни засилени съвместни и координирани действия. Страните ни трябва да подкрепят споделянето на опит, развитието на иновациите и новите технологии, както и прилагането на най-добрите практики в сектора“, категорична бе тя.

Предизвикателства за продоволствената сигурност

Заместник-министър Георгиева уточни, че през последните няколко години продоволствената сигурност, която е сред най-важните елементи, необходими за изпълнението на целите за устойчиво развитие, в глобален мащаб е застрашена от появата на редица кризисни ситуации.

Инвестиции в устойчивост на инфраструктурата

Като важни направления за развитие заместник-министър Таня Георгиева маркира инвестирането в устойчива инфраструктура, стабилна система за гарантиране на сигурност на доставките, достъпност на храните за гражданите и поминъкът на фермерите.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Или как Одринка Дукатинова съживи производството ябълков сок в Перник Земеделието е не само професия, но и начин на живот. Особено за тези, които са израснали на село и са били възпитани в любов към природата и земята. От първите стъпки в земеделието, вдъхновени от...

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...