fbpx

Зам.-министър Георгиева: Необходими са съвместни действия за повишаване устойчивостта на регионалните продоволствени системи

март 15, 2024
За устойчивост на регионалните продоволствени системи са нужни засилени съвместни и координирани действия. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, която е ръководител на българската делегация, участваща в двудневния Регионален форум за устойчиво развитие за региона на икономическата комисия за Европа (ИКЕ) на ООН, който се провежда в гр. Женева, Швейцария.

Стимулиране на цифровите иновации

Заместник-министър Георгиева заяви, че цифровите иновации и приложения в различните отрасли трябва да бъдат стимулирани, тъй като са фактор за устойчив растеж и добавена стойност.

Регионално сътрудничество

Тя подчерта, че официалната помощ за развитие сама по себе си не може да постигне тази цел и допълни, че в това отношение продължаващата реформа на международната финансова архитектура е от ключово значение. Заместник-министър Таня Георгиева съобщи още, че всички тези действия следва да се осъществяват в рамките на регионалното сътрудничество, което ще допринесе за по-ефективно използване на ресурсите, според местните характеристики и възможности.

Необходимост от съвместни усилия за устойчивост

„За устойчивост на регионалните продоволствени системи са нужни засилени съвместни и координирани действия. Страните ни трябва да подкрепят споделянето на опит, развитието на иновациите и новите технологии, както и прилагането на най-добрите практики в сектора“, категорична бе тя.

Предизвикателства за продоволствената сигурност

Заместник-министър Георгиева уточни, че през последните няколко години продоволствената сигурност, която е сред най-важните елементи, необходими за изпълнението на целите за устойчиво развитие, в глобален мащаб е застрашена от появата на редица кризисни ситуации.

Инвестиции в устойчивост на инфраструктурата

Като важни направления за развитие заместник-министър Таня Георгиева маркира инвестирането в устойчива инфраструктура, стабилна система за гарантиране на сигурност на доставките, достъпност на храните за гражданите и поминъкът на фермерите.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“, включени в...

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Удължава се прилагането на мярката за акциза до 2026 г. Комисията по земеделието, храните и горите прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), внесен от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) и група...

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

264 земеделски стопани няма да получат плащания по Кампания 2023, заради казуса “активен фермер” Това, което договорихме с ЕК по отношение на дефиницията за” активен фермер”, са промените, свързани с начина, по който се изчислява процентното съотношение между...