fbpx

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

юни 13, 2024

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева участва в двудневна работна среща на ръководителите на Стратегическите планове на Общата селскостопанска политика (ОСП) на държавите членки в ЕС в гр. Намюр, Белгия.

По време на събитието, организирано от Белгийското председателство, представители на управленските органи на държавите-членки и Европейската комисия (ЕК) обмениха опит относно планираните мерки в Стратегически планове и в ОСП като цяло относно устойчивото задоволяване на собствено производство на протеинови култури и енергийната независимост на стопанствата. Представен бе белгийският опит. Бяха обсъдени продоволствената сигурност, стратегиите и политиките на ЕС за независимост по отношение на фуражи, енергия и производство на протеинови култури. Научни експерти показаха най-новите разработки в тези три области.

Заместник-генералният директор на главна дирекция Земеделие на ЕК Михаил Думитру представи политиките на Европейския съюз за подкрепа на проитеновата и фуражната обезпеченост. Представени бяха и плановете за насърчаване на използването на възобновяеми енергийни източници.

Участниците посетиха на място две семейни говедовъдни ферми. Едната специализирана в производството на мляко и млечни продукти. Втората отглеждаща животни в млечно и в месодайно направление. В първата ферма бе представена дейността на местната инициативна група. Тя работи активно с местния кооператив за привличане на стопанства в сертификационна схема. Тази схема гарантира спазването на определени агроеколигични стандарти. Благодаряне на спазването им фермерите получават допълнителна премия при реализация на продукция. В смесената ферма бяха демонстрирани успешна инвестиция в инсталация за производство на биометан. Освен това бяха представени методите за проследяване на генерираните в стопанството емисии, както и технологиите за намаляването им.

В рамките на срещата представители от държавите членки споделиха очакванията си към заключенията на Съвета относно бъдещето на селското стопанство в рамките ЕС. Предложенията се очаква да бъдат представени тази година. Те ще се основават на всички проведени дискусии с представителите на държавите членки за различните аспекти, които ще оформят бъдещето на ОСП и селското стопанство.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...