Зам.-министър Василева: Националният план за развитие на биологичното производство до 2030 г. е ключов инструмент за постигане на устойчиво селско стопанство

януари 22, 2025

Този стратегически документ цели да стимулира растежа на биологичния сектор

Националният план за развитие на биологичното производство до 2030 г. е ключов инструмент за постигане на устойчиво селско стопанство в България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева по време на работна среща с представители на сектор „Биологично земеделие“ в Министерството на земеделието и храните. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Василева изтъкна, че изпълнението на заложените в него мерки ще утвърдят страната ни като надежден производител на качествени и екологични храни, като същевременно се  осигурява защита на природата и подкрепа за земеделските общности. По думите й, този стратегически документ цели да стимулира растежа на биологичния сектор, да осигури устойчивост и да подкрепи ангажиментите на ЕС за опазване на околната среда и биологичното разнообразие.

„По този начин не само ще изпълним европейските изисквания за наличие на самостоятелен план за развитие на биологичното производство, но и ще продължим изпълнението на мерките, които Министерството вече финансира за популяризиране на българските биопродукти, както и ще стартираме нови инициативи за развитие, съгласно плана“, уточни д-р Василева. Тя припомни, че Националният план отговаря на изискванията на стратегията „От фермата до трапезата“ и стратегията за биологичното разнообразие на ЕК. С него се поставя акцент върху устойчивото земеделие, което съчетава производство на качествени и здравословни храни с опазване на околната среда.

Заместник-министър Василева подчерта, че в документа са заложени три стратегически цели.

Първата е стимулиране на търсенето и укрепване на доверието на потребителите към биологичните храни и продукти. Втората е насърчаване на фермерите към преминаване от конвенционално към биологично земеделие. Третият акцент е върху развитието на биологичния сектор като инструмент за справяне с климатичните промени и опазване на биоразнообразието.

От страна на бранша бяха подкрепени мерките за насърчаване на потреблението чрез повишаване на осведомеността и доверието в биологичните продукти, а също улесняване на достъпа до пазари чрез директни продажби и скъсяване на веригите за доставка.

Подкрепата е насочена основно към малките и средните предприятия в сектора.

„Целта е да се развият знания и умения, както и да се стимулират иновации за устойчиво производство и опазване на околната среда“, добави д-р Василева. Тя подчерта, че с изпълнението на плана се очаква увеличаване на площите в система на контрол до 10% от земеделската земя в страната, както и разширяване на пазара за биологични продукти.

Заместник-министър Василева отбеляза, че част от заложените мерки в плана вече са в процес на изпълнение. Една от тях е въведеното изискване обществените поръчки, свързани с храни, кетъринг услуги, автомати за продажба на храни и напитки, да включват минимум 3% биологични продукти през 2025 г. Това изискване ще нараства с 1% всяка следваща година, а целта е да достигне 10% през 2031 г. Освен това е постигнато увеличаване с 33% на доставките на биологично произведени продукти в училища и детски градини по училищните схеми.

По време на дискусията стана ясно, че до края на месеца се очакват коментари и препоръки по проекта на плана от страна на заинтересованите, за да бъде окончателно финализиран.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Министър Тахов: Иновациите могат да задържат младите хора в селските райони

Министър Тахов: Иновациите могат да задържат младите хора в селските райони

Иновациите могат да се превърнат в основен двигател за привличане и задържане на млади хора в селските райони. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство във Варшава, Полша.

Традиционните местни сортове ябълки осигуряват икономически и екологични ползи за земеделските производители

Традиционните местни сортове ябълки осигуряват икономически и екологични ползи за земеделските производители

Земеделските производители в Германия увеличават доходите си, като същевременно подкрепят биоразнообразието и устойчивостта на климатичните промени, като отглеждат и преработват традиционни сортове ябълки. Днес над 1500 фермери участват в инициативата, като колективно преработват около 400 метрични тона плодове годишно, получават по-добър достъп до пазара и справедливи цени за своята продукция.