fbpx

Заместник-министър Георгиева: Скоро ще стартира нов сайт за Стратегическия план

декември 7, 2023

Промените в Стратегическия план ще бъдат гласувани от МС през следващата седмица

Скоро ще стартира нов сайт за Стратегическия план по земеделие и развитие на селските райони 2023 -2027 г. Работим по структурирането на информацията по начин, който съществено да се повиши прозрачността и нивото на информираност за подпомагането в сектор „Земеделие“, тъй като този основен документ покрива цялата тематика на директни плащания, селски райони, лозарска програма и пчеларска програма. Това каза заместник-министърът на земеделието Таня Георгиева по време на онлайн включване за откриването на форум „Фермата“ 2023, който се провежда в гр. Стара Загора. Заместник-министърът допълни, че целта по изграждането на сайта е да бъде полезен на всяка една заинтересована страна, която да може да търси и намира цялата необходима информация на едно място.

Тя подчерта, че процесът по промените, които се правят в Стратегическия план, е динамичен предвид новите политики на европейско ниво, а също така и предвид корекциите, които страната ни вижда след анализиране на прилагането на Плана до момента.

Заместник-министър Георгиева припомни, че в периода от септември до края на октомври тази година бяха комуникирани и гласувани промените по Стратегическия план, в рамките на Комитета по наблюдение, с всички заинтересовани страни. Тъй като документът попада под разпоредбите на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие беше следвана задължителната процедура към Министерство на околната среда и водите (МОСВ), които да одобрят така предложените промени. След вече полученото позитивно становище на МОСВ предстои следващата седмица и финалното приемане на проекта за промени по Плана на ниво Министерски съвет. До средата на декември проектът на промени на Стратегическия план ще бъде изпратен към Европейската комисия и ще стартират преговорите по предложените промени.

Участие в панелите на събитието взеха и експерти на МЗХ. Темите, които бяха дискутирани са новостите при директните плащания, интервенциите свързани с развитието на селските райони и възможностите за подпомагане по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Поддържането на здравето на почвата е приоритет в управлението на тази органична ферма, която отглежда широк спектър от култури, продава стоката си директно на потребителите, преработва продуктите си и дори захранва собствения си ресторант „Zrno eko imanje“ е ферма в...

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева участва в двудневна работна среща на ръководителите на Стратегическите планове на Общата селскостопанска политика (ОСП) на държавите членки в ЕС в гр. Намюр, Белгия. По време на събитието, организирано от...