fbpx

Заместник-министър Таня Георгиева: Европейските средства са двигател за привличане на нови фермери в биопроизводството

октомври 19, 2023

Ден на отворените врати във ферма за биоорехи в Свищов бе част от Национална кампания „Be Organic!“

Европейските средства са двигател за привличане на нови фермери към биологичното производство, което към настоящия момент е предизвикателство с оглед на целите, които имаме за увеличаване на биопроизводството до 2030 г. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева в деня на отворените врати във фермата за био орехи на „Сортови семена- ЕЛИТ“, който е част от Национална кампания „Be Organic!“, в град Свищов.

Тя поздрави собствениците на стопанството, семейство Караджови, за реализираните инвестиции, които имат и високата оценка от техните международни партньори, помагали им във взимането на технологичните и технически решения. „Вашата дейност е добър пример за популяризиране на достиженията на българските земеделски предприемачи“, посочи заместник-министър Георгиева. Според нея стопаните с голяма прецизност са реализирали цялата идея – от стартирането на избор на терен за градината, през избора на сорт орехи, прецизното напояване, правилното хранене, до автоматизираното прибиране на реколтата, почистване, измиване сушенето, калибриране, съхранение, както и цялостния процес на мониторинг и управление на процесите в стопанството.

„Адмирации към целия екип, защото знам колко е сложно от идеи в офис, скицирани на хартия да се реализира едно начинание в работещо, устойчиво предприятие. Много се радвам, че можем да изтъкнем предимствата биологичното производство към настоящия момент, доста по-сложно е, доста повече предизвикателства има по отношение на реализацията, но е факт, че компанията се справя успешно“, отбеляза заместник министърът.

Тя подчерта, че Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г. (ПРСР 2014-2020г.), успоредно и с националното подпомагане възраждат малките населени места и дават възможност на фермерите да диверсифицират своето производство, да добавят стойност чрез производство висококачествени и биохрани.

По време на събитието беше представен реализиран проект за изграждане на цех за преработка на орехи и орехови ядки по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от ПРСР 2014-2020г., на стойност 1 925 752 лева. Участниците имаха възможност да видят иновативни технологии за преработка на орехи в модерния цех на земеделската компания, както и да се запознаят отблизо с биологичното производство на ядките. Дружеството е създало и развива ореховия сорт „Чандлър“ на площ от 668,467 дка чрез проект по подмярка 4.1 от ПРСР, както и друг за напояването му чрез изграждане на напорен водопровод с дължина 5500 м. Проектът по подмярка 4.2 включва изграждане на цех, машини за почистване, оборудване и машини за преработка, сортиране, пакетиране и др. Инвестиция от този характер е от изключителна важност при производството на сертифицирани биологични продукти, тъй като за спазването на всички норми и изисквания при сертификацията е необходимо да бъде подсигурена независимост на процесите и ясна проследяемост на пътя на суровината до нейното пакетиране.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“, включени в...

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Удължава се прилагането на мярката за акциза до 2026 г. Комисията по земеделието, храните и горите прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), внесен от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) и група...

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

264 земеделски стопани няма да получат плащания по Кампания 2023, заради казуса “активен фермер” Това, което договорихме с ЕК по отношение на дефиницията за” активен фермер”, са промените, свързани с начина, по който се изчислява процентното съотношение между...