fbpx

Заместник-министър Таня Георгиева: Европейските средства са двигател за привличане на нови фермери в биопроизводството

октомври 19, 2023

Ден на отворените врати във ферма за биоорехи в Свищов бе част от Национална кампания „Be Organic!“

Европейските средства са двигател за привличане на нови фермери към биологичното производство, което към настоящия момент е предизвикателство с оглед на целите, които имаме за увеличаване на биопроизводството до 2030 г. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева в деня на отворените врати във фермата за био орехи на „Сортови семена- ЕЛИТ“, който е част от Национална кампания „Be Organic!“, в град Свищов.

Тя поздрави собствениците на стопанството, семейство Караджови, за реализираните инвестиции, които имат и високата оценка от техните международни партньори, помагали им във взимането на технологичните и технически решения. „Вашата дейност е добър пример за популяризиране на достиженията на българските земеделски предприемачи“, посочи заместник-министър Георгиева. Според нея стопаните с голяма прецизност са реализирали цялата идея – от стартирането на избор на терен за градината, през избора на сорт орехи, прецизното напояване, правилното хранене, до автоматизираното прибиране на реколтата, почистване, измиване сушенето, калибриране, съхранение, както и цялостния процес на мониторинг и управление на процесите в стопанството.

„Адмирации към целия екип, защото знам колко е сложно от идеи в офис, скицирани на хартия да се реализира едно начинание в работещо, устойчиво предприятие. Много се радвам, че можем да изтъкнем предимствата биологичното производство към настоящия момент, доста по-сложно е, доста повече предизвикателства има по отношение на реализацията, но е факт, че компанията се справя успешно“, отбеляза заместник министърът.

Тя подчерта, че Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г. (ПРСР 2014-2020г.), успоредно и с националното подпомагане възраждат малките населени места и дават възможност на фермерите да диверсифицират своето производство, да добавят стойност чрез производство висококачествени и биохрани.

По време на събитието беше представен реализиран проект за изграждане на цех за преработка на орехи и орехови ядки по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от ПРСР 2014-2020г., на стойност 1 925 752 лева. Участниците имаха възможност да видят иновативни технологии за преработка на орехи в модерния цех на земеделската компания, както и да се запознаят отблизо с биологичното производство на ядките. Дружеството е създало и развива ореховия сорт „Чандлър“ на площ от 668,467 дка чрез проект по подмярка 4.1 от ПРСР, както и друг за напояването му чрез изграждане на напорен водопровод с дължина 5500 м. Проектът по подмярка 4.2 включва изграждане на цех, машини за почистване, оборудване и машини за преработка, сортиране, пакетиране и др. Инвестиция от този характер е от изключителна важност при производството на сертифицирани биологични продукти, тъй като за спазването на всички норми и изисквания при сертификацията е необходимо да бъде подсигурена независимост на процесите и ясна проследяемост на пътя на суровината до нейното пакетиране.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...