fbpx

Българинът изхвърля по 90 килограма храна годишно

септември 30, 2023

Количеството храна, което се изхвърля в България годишно на глава от населението, е около 90 килограма. Това показва проучване на Европейската комисия. Това е малко под средното ниво в ЕС, което през миналата година е близо 130 килограма на човек. Първенци по този показател е Кипър, където генерираните хранителни отпадъци на човек са близо 400 килограма. В челото на тази класация са още Дания и съседна Гърция, предаде БНР.

Изхвърлянето на храна е глобален проблем, който оказва силно негативно влияние както върху околната среда, така и върху джоба на всеки потребител. Генерираните финансови загуби в Европа възлизат на милиарди евро, а по данни на Евростат от миналата година, средното количество храна, която се изхвърля в Европейския съюз е 127 килограма годишно на глава от населението.

Според експерта по здравословно хранене Ники Суков една от причините за разхищението е, че купуваме повече, отколкото ще консумираме. Хората не тръгват с идеята какво да купят, а стават жертва на маркетингов трик  и купуват, не защото им трябва, а защото евтино и на промоция, посочи той.

От две години у нас има мобилно приложение, благодарение, на което продуктите от хранителни магазини и заведения, с изтичащ срок на годност, отиват при потребителите вместо в кофата за боклук.

Платформата спасява храната, като се предлага с 40% намаление, разказа създателката Джейн Димитрова.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Даниела Ангелова: Пътят от семейната ферма до науката и иновациите в агрономството

Даниела Ангелова: Пътят от семейната ферма до науката и иновациите в агрономството

Даниела Ангелова е млад агроном от град Първомай, която вдъхва оптимизъм за бъдещето на българското земеделие. Студентка в четвърти курс в Аграрния университет, тя споделя любовта си към земята и растенията, наследена от родителите й, които се занимават с...

Заместник-министър Василева: Съживяването на селските райони е важен компонент в борбата срещу изменението на климата

Заместник-министър Василева: Съживяването на селските райони е важен компонент в борбата срещу изменението на климата

Съживяването на селските райони е важен компонент в борбата срещу изменението на климата. Една от най-ефективните стратегии за това е насърчаване на устойчивото земеделие. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева по време на...

Проектът: RuralUp!“ ще илюстрира привлекателността на селските райони в България

Проектът: RuralUp!“ ще илюстрира привлекателността на селските райони в България

Cap Green Zone: RuralUp! Проектът CAP Green Zone: RuralUp! залага редица информационни мерки, които целят да повишат знанията на заинтересованите страни относно значението на подкрепата от ЕС за селското стопанство и развитието на селските райони чрез Общата...