fbpx

Дигитална селскостопанска академия работи в Будапеща за унгарците по цял свят

юни 2, 2022

Фермерите в Унгария се обучават как земеделието може да се възползва от дигиталната революция чрез безплатни онлайн курсове, предлагани от специално създадената Дигитална селскостопанска академия. Академията, разположена в Унгарския университет по земеделие и животновъдни науки, през първата година от проекта получи 450 милиона HUF (около 1,2 милиона евро) за разработване и представяне на онлайн курсове и материали.

Академията предлага онлайн курсовете от октомври 2021 г. на производители и фермери в Унгария, както и на унгарци в Карпатския регион на Румъния, Словакия и Украйна, навсякъде, където и да се говори езикът. Сайтът на академията вече показва над 100 000 изтегляния на учебния материал през първите 7 месеца на работа.

Д-р Габор Миликс и д-р Андреа Амбрус от Унгарския университет по земеделие и животновъдни науки  (MATE) ръководят програмата като част от консорциум от три университета в Унгария. Академията е част от Стратегията за цифрово земеделие на унгарското правителство ( DAS), един от първите в Европа. 7-годишната програма има за цел да предостави безплатни онлайн услуги за обучение и разнообразна информация на фермерите, за да им позволи да стопанисват, използвайки съвременни цифрови методи и инструменти.

„ИТ цифровизацията е ниска сред фермерите, които застаряват, в отрасъла няма толкова много млади хора, както в индустрията. Ние предлагаме безплатно място за усвояване на необходимите умения чрез нашия онлайн материал и за възрастни хора, които не знаят какво представлява интернет и т.н. Модулите и материалите на курса могат да бъдат изтегляни, за да могат фермерите да имат достъп в свободното си време. Материалът описва как дигиталната революция може да промени живота им“, казва д-р Амбрус.

Програмата на курса съдържа 9 модула с 30 материали за изтегляне, като знанията се разширяват през всяка година от проекта. Предлага се само на унгарски език. Той предоставя преглед на дигитализацията в земеделието, отглеждането на плодове и зеленчуци в цифровата ера, ИТ, както и сателитни технологии, инструменти за вземане на решения, използването на дронове и др.

„След това фермерите ще знаят как да променят живота си, като използват дигитални технологични решения в своите ферми, за да подобрят производството и т.н. Като университет ние искаме да разпространяваме знанията и информацията. Имаме много фермери, които използват и са изтеглили материала. Ние сме заети с извършването на оценка след тези първи 6 месеца от предлагането на програмата, за да видим колко фермери са достигнати и въздействието на програмата до момента“, казва д-р Миликс.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...