fbpx

Дигитална селскостопанска академия работи в Будапеща за унгарците по цял свят

юни 2, 2022

Фермерите в Унгария се обучават как земеделието може да се възползва от дигиталната революция чрез безплатни онлайн курсове, предлагани от специално създадената Дигитална селскостопанска академия. Академията, разположена в Унгарския университет по земеделие и животновъдни науки, през първата година от проекта получи 450 милиона HUF (около 1,2 милиона евро) за разработване и представяне на онлайн курсове и материали.

Академията предлага онлайн курсовете от октомври 2021 г. на производители и фермери в Унгария, както и на унгарци в Карпатския регион на Румъния, Словакия и Украйна, навсякъде, където и да се говори езикът. Сайтът на академията вече показва над 100 000 изтегляния на учебния материал през първите 7 месеца на работа.

Д-р Габор Миликс и д-р Андреа Амбрус от Унгарския университет по земеделие и животновъдни науки  (MATE) ръководят програмата като част от консорциум от три университета в Унгария. Академията е част от Стратегията за цифрово земеделие на унгарското правителство ( DAS), един от първите в Европа. 7-годишната програма има за цел да предостави безплатни онлайн услуги за обучение и разнообразна информация на фермерите, за да им позволи да стопанисват, използвайки съвременни цифрови методи и инструменти.

„ИТ цифровизацията е ниска сред фермерите, които застаряват, в отрасъла няма толкова много млади хора, както в индустрията. Ние предлагаме безплатно място за усвояване на необходимите умения чрез нашия онлайн материал и за възрастни хора, които не знаят какво представлява интернет и т.н. Модулите и материалите на курса могат да бъдат изтегляни, за да могат фермерите да имат достъп в свободното си време. Материалът описва как дигиталната революция може да промени живота им“, казва д-р Амбрус.

Програмата на курса съдържа 9 модула с 30 материали за изтегляне, като знанията се разширяват през всяка година от проекта. Предлага се само на унгарски език. Той предоставя преглед на дигитализацията в земеделието, отглеждането на плодове и зеленчуци в цифровата ера, ИТ, както и сателитни технологии, инструменти за вземане на решения, използването на дронове и др.

„След това фермерите ще знаят как да променят живота си, като използват дигитални технологични решения в своите ферми, за да подобрят производството и т.н. Като университет ние искаме да разпространяваме знанията и информацията. Имаме много фермери, които използват и са изтеглили материала. Ние сме заети с извършването на оценка след тези първи 6 месеца от предлагането на програмата, за да видим колко фермери са достигнати и въздействието на програмата до момента“, казва д-р Миликс.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...