fbpx

ЕК даде старт на Пакта за селските райони

декември 20, 2021

На конференция през следващата година ще бъдат представени основните цели на инициативата

Европейската комисия даде старт на новата инициатива на комисията – Пакт за селските райони, която за първи път бе представена през юни т.г. Той е част от дългосрочната визия на ЕС за селските райони – към по-силни, свързани, устойчиви и проспериращи селски райони за 2040 г.

„Селските райони са от ключово значение за бъдещето на Европа и са основни компоненти на зеления и цифров преход и именно затова те са в основата на Пакта за селските райони, който цели засилване на просперитета на тези зони“, казват в съобщение от ЕК. За да достигнат пълния си потенциал при тези преходи, селските райони трябва да преодолеят редица предизвикателства, коментираха от Европейската комисия.

Пактът за селските райони е ключова инициатива на ЕК, която има за цел да „мобилизира публичните органи и заинтересованите страни да действат според нуждите и стремежите на селските жители”. Тези стремежи са описани чрез десет споделени цели, които са резултат от обширните консултации с участието и заинтересованите страни.

„Въпреки разнообразието на селските райони, ние сме доволни да чуем колко широко заинтересовани страни от цяла Европа ги подкрепят“, се обединяват в писмо еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, Елиза Ферeйра, еврокомисар по кохезионната политика и реформите и Дубравка Шуица, заместник председател на ЕК.

Пактът за селските райони ще бъде подробно представен на специална конференция, която ще се проведе през юни следващата година, допълват от ЕК.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“, включени в...

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Удължава се прилагането на мярката за акциза до 2026 г. Комисията по земеделието, храните и горите прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), внесен от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) и група...

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

264 земеделски стопани няма да получат плащания по Кампания 2023, заради казуса “активен фермер” Това, което договорихме с ЕК по отношение на дефиницията за” активен фермер”, са промените, свързани с начина, по който се изчислява процентното съотношение между...