fbpx

ЕК даде старт на Пакта за селските райони

декември 20, 2021

На конференция през следващата година ще бъдат представени основните цели на инициативата

Европейската комисия даде старт на новата инициатива на комисията – Пакт за селските райони, която за първи път бе представена през юни т.г. Той е част от дългосрочната визия на ЕС за селските райони – към по-силни, свързани, устойчиви и проспериращи селски райони за 2040 г.

„Селските райони са от ключово значение за бъдещето на Европа и са основни компоненти на зеления и цифров преход и именно затова те са в основата на Пакта за селските райони, който цели засилване на просперитета на тези зони“, казват в съобщение от ЕК. За да достигнат пълния си потенциал при тези преходи, селските райони трябва да преодолеят редица предизвикателства, коментираха от Европейската комисия.

Пактът за селските райони е ключова инициатива на ЕК, която има за цел да „мобилизира публичните органи и заинтересованите страни да действат според нуждите и стремежите на селските жители”. Тези стремежи са описани чрез десет споделени цели, които са резултат от обширните консултации с участието и заинтересованите страни.

„Въпреки разнообразието на селските райони, ние сме доволни да чуем колко широко заинтересовани страни от цяла Европа ги подкрепят“, се обединяват в писмо еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, Елиза Ферeйра, еврокомисар по кохезионната политика и реформите и Дубравка Шуица, заместник председател на ЕК.

Пактът за селските райони ще бъде подробно представен на специална конференция, която ще се проведе през юни следващата година, допълват от ЕК.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Или как Одринка Дукатинова съживи производството ябълков сок в Перник Земеделието е не само професия, но и начин на живот. Особено за тези, които са израснали на село и са били възпитани в любов към природата и земята. От първите стъпки в земеделието, вдъхновени от...

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...