fbpx

ЕК даде старт на Пакта за селските райони

декември 20, 2021

На конференция през следващата година ще бъдат представени основните цели на инициативата

Европейската комисия даде старт на новата инициатива на комисията – Пакт за селските райони, която за първи път бе представена през юни т.г. Той е част от дългосрочната визия на ЕС за селските райони – към по-силни, свързани, устойчиви и проспериращи селски райони за 2040 г.

„Селските райони са от ключово значение за бъдещето на Европа и са основни компоненти на зеления и цифров преход и именно затова те са в основата на Пакта за селските райони, който цели засилване на просперитета на тези зони“, казват в съобщение от ЕК. За да достигнат пълния си потенциал при тези преходи, селските райони трябва да преодолеят редица предизвикателства, коментираха от Европейската комисия.

Пактът за селските райони е ключова инициатива на ЕК, която има за цел да „мобилизира публичните органи и заинтересованите страни да действат според нуждите и стремежите на селските жители”. Тези стремежи са описани чрез десет споделени цели, които са резултат от обширните консултации с участието и заинтересованите страни.

„Въпреки разнообразието на селските райони, ние сме доволни да чуем колко широко заинтересовани страни от цяла Европа ги подкрепят“, се обединяват в писмо еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, Елиза Ферeйра, еврокомисар по кохезионната политика и реформите и Дубравка Шуица, заместник председател на ЕК.

Пактът за селските райони ще бъде подробно представен на специална конференция, която ще се проведе през юни следващата година, допълват от ЕК.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...