При определени условия към вносните продукти могат да се прилагат и други здравни и екологични стандарти
Европейската комисия публикува своята оценка за действията на ЕС за подобряване и насърчаване на здравните и екологичните стандарти на вносните селскостопански и хранителни продукти. Той идентифицира областите за по-нататъшни действия. Докладът е част от стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“ за насърчаване на устойчиви хранителни системи и представя инструментите, с които ЕС разполага за насърчаване на стандартите за устойчивост при вноса. Той е изготвен по искане на Европейския парламент и Съвета на министрите на ЕС. ЕС вече има стабилна санитарна и фитосанитарна система, която гарантира високо ниво на защита на здравето. Всички вносни храни трябва да отговарят на строгите санитарни и фитосанитарни изисквания на ЕС. Докладът потвърждава, че при определени условия към вносните продукти могат да се прилагат и други здравни и екологични стандарти (включително стандарти за хуманно отношение към животните), свързани с процесите и производствените методи. Това ще изисква внимателна оценка за всеки отделен случай, за да се гарантира спазването на международните задължения на ЕС, включително правилата на СТО.
Докладът за действията на ЕС за подобряване и насърчаване на здравните и екологичните стандарти на вносните селскостопански и хранителни продукти ще бъде представен от комисарите Стела Кириакидес и Януш Войчеховски за дискусия на Съвета на министрите на земеделието, насрочен за 13 юни.