fbpx

ЕК отличава най-добрите биофермери на Общността

февруари 22, 2022

Кандидатите могат да подават заявления за участие в седем категории от 25 март

Европейската комисия (ЕК), Европейският икономически и социален комитет  (EESC), Европейският комитет на регионите, COPA-COGECA и IFOAM Organics Europe организират за първи път в историята на ЕС награди за биофермерство и продукт. Специалната награда ще признава постиженията по веригата на биологични стойности, награждавайки най-добрите и най-иновативните участници в биологичното производство в ЕС. Заявления за участие ще се подават в периода от 25 март до 8 юни 2022 г.

Тези награди са първият пример за биологични награди в целия ЕС и са замислени като продължение на Плана за действие за развитие на биологичното производство, приет от Комисията на 25 март 2021 г., който обяви началото на отличията с цел повишаване на осведомеността за биологично производство и увеличаване на търсенето на биологични продукти.

Предвижда се да бъдат раздадени осем награди в седем категории, включително най-добър органичен фермер жена, най-добър органичен фермер мъж, най-добър органичен регион, най-добър органичен град, най-добър органичен био-район, най-добро био малко и средно предприятие, най-добър търговец на дребно на органични храни и най-добър органичен ресторант.

Церемонията по награждаването ще бъде в Деня на биологичното производство, обявен от ЕС, 23 септември 2022 г.

„Гордея се, че наградите на ЕС за биологични продукти стават реалност. Биологичното производство е и ще играе ключова роля в прехода към устойчиви хранителни системи и не можем да постигнем това без различните участници във веригата за доставки на биологични продукти. Тези награди са чудесна възможност да ги отпразнуваме, като същевременно популяризираме примери за най-добри практики в целия ЕС. Очаквам с нетърпение да чуя за тези най-добри практики и насърчавам всички органични участници да кандидатстват“, каза комисарят по земеделието Януш Войчеховски.

Според Кристиан Ламбърт, президентът на COPA-COGECA пък „като европейски фермери, ние сме много щастливи, че сме част от наградите на ЕС за биологични продукти, помагайки да се признаят и наградят високите постижения в сектора. Признаването на упоритата работа на нашите биоземеделски производители, подкрепата на техния иновативен дух и тяхната отдаденост е наложително за насърчаване на биологичното производство в Европа. Тези награди са чудесна възможност за по-нататъшно оценяване на тяхната работа и подпомагане на споделянето на най-добри практики в цяла Европа“.

 

Източник: agrozona.bg

Снимки: ЕК

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...