fbpx

ЕК отличава най-добрите биофермери на Общността

февруари 22, 2022

Кандидатите могат да подават заявления за участие в седем категории от 25 март

Европейската комисия (ЕК), Европейският икономически и социален комитет  (EESC), Европейският комитет на регионите, COPA-COGECA и IFOAM Organics Europe организират за първи път в историята на ЕС награди за биофермерство и продукт. Специалната награда ще признава постиженията по веригата на биологични стойности, награждавайки най-добрите и най-иновативните участници в биологичното производство в ЕС. Заявления за участие ще се подават в периода от 25 март до 8 юни 2022 г.

Тези награди са първият пример за биологични награди в целия ЕС и са замислени като продължение на Плана за действие за развитие на биологичното производство, приет от Комисията на 25 март 2021 г., който обяви началото на отличията с цел повишаване на осведомеността за биологично производство и увеличаване на търсенето на биологични продукти.

Предвижда се да бъдат раздадени осем награди в седем категории, включително най-добър органичен фермер жена, най-добър органичен фермер мъж, най-добър органичен регион, най-добър органичен град, най-добър органичен био-район, най-добро био малко и средно предприятие, най-добър търговец на дребно на органични храни и най-добър органичен ресторант.

Церемонията по награждаването ще бъде в Деня на биологичното производство, обявен от ЕС, 23 септември 2022 г.

„Гордея се, че наградите на ЕС за биологични продукти стават реалност. Биологичното производство е и ще играе ключова роля в прехода към устойчиви хранителни системи и не можем да постигнем това без различните участници във веригата за доставки на биологични продукти. Тези награди са чудесна възможност да ги отпразнуваме, като същевременно популяризираме примери за най-добри практики в целия ЕС. Очаквам с нетърпение да чуя за тези най-добри практики и насърчавам всички органични участници да кандидатстват“, каза комисарят по земеделието Януш Войчеховски.

Според Кристиан Ламбърт, президентът на COPA-COGECA пък „като европейски фермери, ние сме много щастливи, че сме част от наградите на ЕС за биологични продукти, помагайки да се признаят и наградят високите постижения в сектора. Признаването на упоритата работа на нашите биоземеделски производители, подкрепата на техния иновативен дух и тяхната отдаденост е наложително за насърчаване на биологичното производство в Европа. Тези награди са чудесна възможност за по-нататъшно оценяване на тяхната работа и подпомагане на споделянето на най-добри практики в цяла Европа“.

 

Източник: agrozona.bg

Снимки: ЕК

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...