fbpx

ЕС иска от селското стопанство да удвои производството на биогаз

март 9, 2022

Европейският съюз иска да намали вноса на руски газ с две трети още тази година и да спре да бъде зависим от вноса до няколко години. Ето защо Европейската комисия предлага земеделските производители в страните от ЕС да удвоят производството на биогаз възможно най-скоро.

Комисарят по енергетиката Кадри Симсън и комисарят по климата Франс Тимерманс представиха „енергиен пакет“ в Европейския парламент вчера. За да не се нуждаят повече от руски газ, гражданите и компаниите на ЕС трябва да използват собствената си енергия много по-икономично и съзнателно. Домовете и сградите също трябва да бъдат направени енергийно ефективни с ускорени темпове.

Чрез удвояване на устойчивото производство на биометан може да бъде заменен още 18 милиарда кубически метра , като използваме Общата селскостопанска политика, за да помогнем на фермерите да станат производители на енергия, каза еврокомисаря по климата. Холандия разчита на 15 процента от руския газ, а други страни от ЕС за три четвърти или дори повече. Нашата страна е 100% зависима от природния газ идващ от Русия. Следователно пълна блокада на целия руски нефт и газ не е възможна. Стига да спрем напълно да зависим от него, това е разсъждението в Брюксел.

Европейската комисия вижда няколко предимства в производството на повече биогаз. Има по-малко емисии на метан по време на производство и съхранение. Освен това биогазът намалява зависимостта от изкопаеми горива и може да допринесе за екологизирането на селското стопанство, според Европейската комисия.

Стратегически резерв

Инсталациите за биогаз също са стратегически резерв за гориво, тъй като може да се съхранява сезонно и е удобно за разположение и използване, когато е необходимо. Като основен клиент, индустрията също се нуждае от бързо, алтернативно решение.

Европейската комисия иска още 35 милиарда кубически метра биогаз да бъдат произведени в рамките на няколко години. Това е приблизително двойно в сравнение с 2015 г. Биогазът може да осигури нов доход за фермерите, смятат от Комисията.

Европейската организация за биогаз EBA казва, че производството на биогаз се вписва добре в кръговото земеделие. Според EBA емисиите на метан от селското стопанство могат да бъдат предотвратени, ако оборският тор се използва за производство на този газ.

План за действие в земеделието

„Допълнителното производство на биогаз“ вече е един от критериите, които комисарят по земеделието Януш Войчеховски включи в своите оценки на националните стратегически планове (NSP) на 27-те страни от ЕС. Според непотвърдени сведения, Войчеховски ще представи „план за действие в селското стопанство“ след две седмици в отговор на последиците от войната на Русия срещу Украйна.

Във вторник Камарата на представителите прие предложение на VVD, което изисква от холандското правителство да изготви план за намаляване на зависимостта от руския газ.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Международна конференция „Биологичното производство – предизвикателства и тенденции“

Международна конференция „Биологичното производство – предизвикателства и тенденции“

„Биологичното производство – предизвикателства и тенденции“ е темата на международната конференция, която ще се състои на 25 и 26 юни в Пловдив. Конференцията се организира за осма поредна година. Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева ще открие...

Близо 116 млн. лв. са преведени по обвързано с производството подпомагане за животни за Кампания 2023

Близо 116 млн. лв. са преведени по обвързано с производството подпомагане за животни за Кампания 2023

Близо 116 млн. лв. са преведени по 10-те интервенции за „Обвързано с производството подпомагане за животни“ на допустимите за подпомагане животновъди за Кампания 2023. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, който участва в...