fbpx

Новата ОСП: Първият стрес-тест за френското председателство е днес

януари 17, 2022

С високи очаквания и големи амбиции Франция пое председателството на  Европейския съвет на 1 януари. Първата за годината среща на земеделските министри от ЕС е насрочена за днес– 17 януари в Брюксел. Първата тема от амбициозния дневен ред на Франция зададе самият френски президент Еманюел Макрон, обяснявайки в посланието си, че основната цел на Европейския съюз е предотвратяване на внос на продукти от трети страни, когато не се спазват стриктните екологични стандарти на Общността.

Жулиен Денорманди

Жулиен Денорманди

На 17 януари министърът на земеделието и храните на Франция Жулиен Денорманди ще представи подробно пред колегите си инициативите на френското председателство в сектора на агросигурността. Въпросът за ситуацията на земеделските пазари ще бъде дискутиран от министрите, тъй като е включен в дневния ред, както и въпросът за хуманното отношение към животните.

Комисарят по земеделие Януш Вочевски, който ще участва в срещата изброява пет основни особености, които очертават общата селскостопанска политика през последната година.
Най-важното събитие на 2021 г Без съмнение политическото споразумение за новата ОСП, което беше постигнато в края на годината. „Това е най-голямата реформа през последните 30 години, която получи силна подкрепа от Европейския парламент, страните членки, но и от земеделските организации“, каза Войчеховски в последващо изявление.

Януш Войчеховски

Европейската комисия посочва одобрението на стратегическото планиране на „Дългосрочната визия за селските райони до 2040 г.“, като втора характеристика за миналата година. Както посочва Комисията, европейската провинция трябва да бъде в основата на всички политики на ЕС, а не само на ОСП.
Особено важно е одобрението на Плана за действие за развитие на биологичното производство на ЕС, който комисарят определи като „страхотна възможност за малки ферми в държавите-членки“.

Комисията също така настоява за приемането на понятието „въглеродна икономика“, което според нея ще осигури на производителите значителен допълнителен доход, който ще им помогне да се справят с последиците от изменението на климата.
И накрая, приемането на план за спешно реагиране в ЕС (въз основа на опита от кризата с пандемията) е важна инициатива за европейските фермери. Трябва да се отбележи, че проектът е изготвен и внесен от Комисията и одобрен от всички страни членки по време на словенското председателство.

Източник: agrozona.bg

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...