fbpx

Овцеферма в Разградско ще се модернизира с проект по подмярка 4.1

юни 3, 2022

Общата стойност на инвестицията е 126 250 лева

Животновъдът Сергей Русев подписа договор за изпълнение на проект „Закупуване на земеделска техника за обслужване на дейностите във ферма за ДПЖ – овцеферма в с. Топчии, община Разград”. Той е подкрепен в рамките на Целевия прием за земеделски стопани в сектор „Животновъдство” по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., става ясно от Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове.

Общата стойност на инвестицията е 126 250 лева, от които 63 125 лева са безвъзмездна финансова помощ, а останалите са собствено финансиране от страна на бенефициента.

Проектът предвижда закупуване на земеделска техника, в т.ч. трактор с окомплектовка и прикачен челен товарач с палетни вилици за обслужване на зоотехническите и фитосанитарните дейности във ферма за дребни преживни животни – овцеферма в животновъден обект, находящ се в с. Топчии, община Разград.


Инвестицията е свързана модернизация и технологизация на стопанството

Инвестицията е свързана с развитие и модернизация на наличните материални мощности в стопанството, като се въвеждат нови технологии, които подобряват конкурентоспособността на животновъда, а от друга страна имат благоприятен ефект върху опазването на околната среда.

С изпълнението на проекта ще се осигури навременност и гъвкавост при отглеждането и изхранването на животните и реализацията на готовата продукция. С новозакупената техника ще се извършват тежките товаро-разтоварни операции в стопанството. Ще се намалят съществено оперативните разходи, включително и разходите за наемна техника и ще се спазват всички агро- и зоотехнически мероприятия.  Техниката ще спомогне за навременно складиране на произведените и закупени фуражи, и така ще се постигне висока степен на биологична сигурност и хигиена при тяхното транспортиране и съхранение.

Очаква се проектните дейности да завършат през октомври 2023 година.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...