fbpx

Роботи за доене пристигат на помощ на стопаните в животновъдните ферми

май 31, 2022


Иновациите и роботите отдавна са част от животновъдните стопанства. В днешно време земеделските производители имат нужда от модерна и съвременна технология, която да улесни процеса на работа, като същевременно елиминира някои от проблемите на сектора – като липсата на работна ръка. Дигитализация, роботизация и технологии стоят в основата на Новата обща селскостопанска политика, която предстои да влезе в сила през януари 2023 г. и която също трябва да бъде в крак с променящия се свят и новите технологии. За да се отговори на нуждите на пазара, през последните години все повече компании създават високотехнологични и модерни машини, които да бъдат пръв помощник на земеделските производители във фермите.

За първа година на българския пазар се появява фирма Lely, която е световен лидер в областта на роботизацията в животновъдите ферми. Процесът по договаряне отне много време, но в крайна сметка е на прага да приключи и съвсем скоро на българския пазар ще се появи един робот от ново поколение, който ще осъвремени и ще улесни работата на българските фермери. Това заяви в интервю за Агрозона инж. Данаил Василев, част от екипа на Агро Инженеринг ЕООД.

Бъдещето при доенето на животни

„Ние представяме бъдещето на доенето на животни, а именно роботът за доене – Lely Austronaut A5 от последно поколение. Това е една система, която избягва човешкия фактор, който в много от случаите може да се каже, че е проблем. При роботът доенето на животните се извършва абсолютно автоматизирано – от фазата на почистване, през доенето, до измиване на вимето на животното и стерилизация на машината след всяка крава. Всичко е абсолютно автоматизирано. Роботът също така  събира и много адекватна информация за всяко животно – какво е състоянието му, какъв е млеконадоят му. При възникване на заболявания, при поява на мастит например, веднага се получава информация, която е достъпна както на самия робот, така и през мобилно приложение на всеки смартфон. Получава се пълен контрол върху самото стадо“, разказва Василев.

„Това е една от най-сигурните машини. Бих казал Мерцедесът в работите за доене. Подобен тип машина спомага за разрешаване на проблема с липсата на работа ръка в животновъдния сектор. Този проблем не е никак малък, не само от гледна точка на количеството на работната ръка и липсата на работници, но и от гледна точка на качеството на работата. Прецизността на системата спомага за постигане на максимално добри и оптимални резултати при доенето, като междувременно предоставя ценна информация на стопаните за здравословното състояние на стадото“, допълни още той.

Роботът има капацитет от около 70 дойни животни на ден

„Роботът притежава 3D камера, която следи както за това дали вътре има животно, така и положението на тялото на животното. Той подава сигнал към ръката с доилния апарат, която следи, за да не се получи падане на доилките“, споделя Данаил.

„Освен това, че дои, роботът подава и комбиниран фураж спрямо самотно животното. Всичко е персонализирано, в съответствие с показателите на животното. Тази информация е видима на дисплея на робота“, заяви още той.

Кравите могат да се движат съвсем свободно из фермата – да се хранят, поят или да решат кога е време за доене. След кратко „обучение“, животните сами си изграждат навика да отиват в работа, когато вече млякото им дотежава. При този робот е елиминиран елементът на принудата, какъвто съществува при други системи, когато животните трябва да бъдат издоени точно под час. С робота за доене вече те имат пълна свобода, допълни Василев.

Каква информация събира и предоставя роботът?

„В реално време, докато се случва самото доене, на дисплея на робота се показва актуална информация – отделеното количество мляко по четвъртинки, плюс пълното количество, както и очаквания млеконадой от животното. Тъй като цялата информация се води статистически, роботът предоставя данни и за очаквания млеконадой. Това  само по себе си също е критерии за оценка на животното. Тоест, ако не се достигне очакваното количество мляко, възможна причина за това е някакво заболяване, някакъв проблем на самотно животно и това е сигнал за стопанинът, че трябва да бъдат предприети мерки“, коментира още той.„Информацията е достъпна и в табличен вид. Показани са очаквано количество мляко, колко доенета се извършват на ден. Показана е също графика на активността на животните –  количеството и качеството на млякото. Това е информация, която е изключително важна за мениджмънта на самото стадо“, допълни Василев.

Време за доене и проследяване на процеса

„Времето за доене е много индивидуално. Има животни, които отдават много лесно млякото си, има и такива, които се водят по-костеливи и които не го отдават толкова лесно. Има някои, които отдават голямо количество, което също изисква време, така че времето за доене е строго индивидуално“, поясни още той.

„Относно проследяването на процеса на доене и това кога и как роботът разбира, че доенето трябва да бъде прекратено, се прилага автоматично мерене и автоматично сваляне на апарата. Задават се определени параметри, които са следят. Когато се достигнат тези параметри, системата преценява, че животното е издоено и доенето се прекратява“, допълни Василев.

Елиминиране на „сляпото доене“

„Интересното при робота е, че се избягва сляпото доене. Това се случва, когато в самата четвъртинка няма вече останало мляко, но тя продължава да се дои, което ако продължи  прекалено дълго е предпоставка за развитие на мастит при кравата. С доилния робот това нещо няма как да се случи, защото при него всяка четвъртинка се следи по отделно и съответно доенето спира, когато са достигнати параметрите, необходими за сваляне на апарата“, разказва Василев.

Повишено ниво на биосигурност в стопанствата

„Когато се издои животното, млякото се изпраща директно в хладилния танк. Системата се измива, извършва индивидуално измиване след всяко животно, което предотвратява прехвърлянето на инфекция от едно животно към друго. Така се постига много, много високо ниво на хигиена. Няма абсолютно никаква нужда от човешка намеса, тъй като целият процес е абсолютно автоматизиран“, поясни още той.

„Интересът към роботът за доене е голям. Имаме много клиенти, които от години очакват стъпването на Lely на българския пазар. Надяваме се, че до няколко месеца всичко това ще стане възможно и първите поръчки вече ще са факт“, заключи Василев.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...