Първото събитие от информационната кампания CAP GREEN ZONE От фермата до трапезата се проведе днес в Интер Експо Център, където до 2 октомври продължават международните изложения МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД&ДРИНК. Семинарът беше открит от Гергана Тодорова, изпълнителен мениджър на проекта CAP GREEN ZONE От фермата до трапезата-мисията възможна.
„Целта на проекта, който изпълняваме, е да се даде повече информация за мерките, които ще са активни в новата Обща селскостопанска политика, да се представят добри практики за т.нар. “зелено” земеделие и дигитализация на сектора“, каза тя при представянето на проекта, в чийто рамки ще се проведат много събития насочени към бъдещата ОСП. Разработва се и платформа, която ще бъде от полза за всички земеделски стопани, преработвателни предприятия и най-вече на потребителите.
След това модераторът Петър Христов даде думата на Таня Георгиева, ключов експерт по околна среда от Националната селска мрежа. Тя представи какво се случва по отношение на преговорите за новата ОСП, за плановете на Европейския съюз за трансформация на хранителната система и новите възможности за сътрудничество между участниците във веригата на доставки.
В синтезиран вид Георгиева обясни какво се случва по отношение на преговорите за новата Обща селскостопанска политика и последните акценти, както и имплементирането и във връзка с новите зелени амбиции на Европейската комисия. И тъй като темата е за “От фермата до трапезата”, Таня Георгиева наблегна на това какви са в момента нашите национални възможности за подкрепа на къси вериги на доставка по отношение на европейската подпомагане.
През 2018 г. беше предложена новата селскостопанска политика на европейско ниво и оттогава вървят сложни преговори и в края на юни 2021 г. беше постигната сделка между трите институции, които имат тежката дума по процеса, припомни експертът. Към настоящият момент обаче все още няма публикувани регламенти. По неофициална информация ЕК работи интензивно по бъдещите правила по прилагането на тези регламенти, за да може през ноември, когато се очаква да бъдат гласувани в Европейския парламент, тези основни правила бързо да станат достъпни и да се действа по тях. От 2023 г. ще има нов модел за административно прилагане на ОСП, всяка държава членка въз основа на разработен стратегически план ще прилагат бъдещите мерки по ОСП.
Повече за инициативите на ЕС за трансформация на хранителната система, подкрепата на ПРСР в насърчаването на хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки, както и европейски примери за подкрепа на иновативни къси вериги за доставка, подкрепени чрез Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони може да прочетете в следващия брой на списание А ZONA.
Другите лектори днес са Стоилко Апостолов, управител на Фондация Биоселена, Гергана Кабаиванова, Управител на Фондация LocalFood.bg, основател на проекта Пендара, инж. Цветан Илиев Главен технолог, Катарино Фууд и Диана Попова Маркетинг директор, верига магазини Parkmart.
Очаквайте разширена информация от техните презентации.