fbpx

Цех за преработка на орехи ще се оборудва по европроект

август 20, 2023
Фирмата „БЕРК-22” ООД от Заветското село Прелез подписа договор за изпълнение на проект „Машини и оборудване на цех за преработка на орехи” по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” от стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ Завет – Кубрат.

Финансирането е от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Общата стойност е 52 104 лева, като 50% от сумата е безвъзмездна финансова помощ, а останалата половина – собствено участие от страна на бенефициента.

Обект на инвестицията са машини и оборудване за преработка на орехи:  машини за почистване на мезокарп на орехи и за чупене на орехи без нужда от калибриране, сушилня за орехи тип контейнер, селекционна маса с PVC лента и машина за отстраняване на кухи и повредени орехи.

Със закупуването на изброените машини общата производителност на новосъздадения цех на семейната фирма за преработка на орехи ще е средно 10 тона зелени орехи годишно. С изпълнението на инвестицията е заложено и откриването на сезонни работни места.

Периодът за изпълнение на проектните дейности е до средата на 2025-та година.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...