fbpx

Януш Войчеховски: Продоволствената сигурност и устойчивостта могат да вървят ръка за ръка

март 28, 2022


Конкурсът на ЕС за биологично производство стартира в края на миналата седмица. С официална реч еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски откри събитието и представи категориите, в които участниците ще се състезават за награди.

„През последните седмици бе поставено под въпрос дали можем да съответстваме на нуждите си от производство на храни с екологичните си отговорности. Биологичният сектор на ЕС е жив пример, че продоволствената сигурност и устойчивостта могат да вървят ръка за ръка. Тези награди празнуват общността и сътрудничеството. Те отдават почит на всички участници във веригата на доставки, които работят заедно за жив сектор. За първи път тази работа ще бъде призната на равнище ЕС чрез награди за целия ЕС. Сътрудничеството и общностният дух, които празнуваме, са изложени днес: наградите се организират в сътрудничество, с пълното участие на институциите и заинтересованите страни от ЕС. Очаквам отново да се присъединим към вас на 23 септември по време на  втория по рода си ден на органичното производство в ЕС – когато заедно ще раздадем първите по рода си биологични награди на ЕС“, коментира еврокомисарят Януш Войчеховски.

План за действие на ЕС в областта на биологичното производство

„Измина една година, откакто обявихме създаването на тези Награди като част от нашия План за действие за развитие на биологичното производство. В периода през тези 12 месеца заедно постигнахме голям напредък, а Планът за действие е в разгара си. На 23 септември миналата година отпразнувахме първия по рода си ден на ЕС по биологичен начин, и ще го празнуваме всяка година отсега нататък. Създадохме и мрежа от национални органични посланици, и предприехме стъпки в множество области, като например популяризиране на биологичните продукти, информация за екологосъобразни обществени поръчки за биологични продукти,и увеличаването на биологичните продукти в училищната схема на ЕС.

Ранните индикации за напредъка са обещаващи. Последните ни налични данни, за 2020 г., разкриват, че 1 % от земеделските земи в ЕС са под биологично земеделие. Това показва, че делът се увеличава, но все още ни предстои работа за постигане на целта ни от 25 % до 2030 г.

Награди на ЕС – категории

Нашите земеделски стопани ще играят решаваща роля за растежа на сектора. Има две категории, специално посветени на земеделските стопани: един за най-добър мъж органичен фермер, и друг за най-добрра жена фермер. Подобаващо ще се оценят и постижения по цялата верига на стойността в категории за най-добро МСП, най-добър продавач на биологични храни и най-добър органичен ресторант. В последните три категории ще бъде призната ролята на по-широката общност, с награди за най-добър органичен град, най-добър органичен регион и и най-добър район за биологичното производство.

Цел на биологичните награди на ЕС

„Има общо 8 категории, в които ще се връчват награди, като се признава пълната жизненост и разнообразие на биологичния сектор. Всички те повишават осведомеността за биологичното производство сред по-широката общественост и са определени да увеличат потребителското търсене на биологични продукти. Освен това, всички награди признават лидерството в устойчивото производство на храни. За земеделските стопани и операторите на храни, които вече се занимават с биологични продукти, тези награди ще признаят постиженията и ще осигурят стимули за подобрени резултати. За тези, които не се занимават с органични продукти, тези награди ще покажат най-доброто от това, което може да се осъществи в сектора. Те ще покажат, че биологичното земеделие не само защитава околната среда, но и е продуктивно и печелившо“, заяви еврокомисарят.

В момента Комисията внимателно разглежда националните стратегически планове на ОСП, представени от държавите членки.

Чрез тези планове, основна новост в реформата на ОСП за 2023-2027 г., страните от ЕС описват подробно как ще изпълнят деветте цели на ЕС на реформираната ОСП, като същевременно отговарят на нуждите на земеделските производители и селските общности. Всички държави-членки вече официално представиха своите планове на Комисията за одобрение, процес, който в момента е в ход. Въпреки това, според Войчеховски, първите впечатления в Брюксел са хладки.

Всички планове могат да бъдат подобрени, посочвайки, че макар някои планове да показват потенциал, повечето се нуждаят от подобрение. „Обръщаме голямо внимание на равнището на амбиция за биологично земеделие в рамките на плановете, както и какви интервенции се предлагат. Първите индикации показват, че държавите членки са по-амбициозни, отколкото съгласно настоящата ОСП, но в някои случаи може да се направи повече.“, допълва Войчеховски. „Сред опасенията на ЕС са липсата на „солидни цели“, които комисарят споделя, че са „задължителни за базирана на резултатите ОСП“. По отношение на целите в областта на климата и околната среда еврокомисарят добавя, че „необходима е повече работа“, добавяйки, че докато някои от новите еко схеми са добре разработени, други нямат амбиция или конкретни цели. Войчеховски също така подчерта, че ЕС не смята, че приносът на ОСП към стратегияга „От фермата до трапезата“ или тази за биоразнообразие трябва да бъдат  изоставен или отслабени след руската инвазия в Украйна.

Според изчисления обаче, ЕС ще достигне само 18% биологично производство в края на финансовия период 2027 г.

Комисията ще работи в тясно сътрудничество с държавите-членки за подобряване на „недостатъците“ в планове, каза той. „Но аз съм оптимист, защото няма един план, който да не е възможно да се приеме – има необходимост от подобрения, но ние вървим в правилната посока“, каза той по време на пресконференция след срещата. 

Войчеховски твърдо отхвърля всякакви призиви за изоставяне или отслабване на стратегията“От фермата до трапезата“, заедно със стратегията за биологично разнообразието като отговор на войната в Украйна, подчертавайки, че сигурността остава „на първо място“ и е „заложена във всички стратегии“, комисарят поддржа тезата, че „няма причина да се отклоняваме от изпълнението на нашите стратегически цели“. „Това е така, защото стратегиите работят по такъв начин, че съкращават нашите вериги за доставки“, каза той, добавяйки, че това са мерки, които „директно ще подобрят продоволствената сигурност“ и ще засилят устойчивостта на европейското земеделие. „Балансът между развитието на селското стопанство и устойчивостта трябва да бъдат основните инструменти за изпълнение на нашата цел за продоволствена сигурност“, допълва още той.

 

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Европейската комисия стартира обсерватория за селските райони

Европейската комисия стартира обсерватория за селските райони

Тя ще се използва за информиране на изготвянето на политики, свързани със селските райони, за оценка на въздействието на инициативите на ЕС в различни области на политиката и за проследяване на напредъка Европейската комисия (ЕК) стартира нова инициатива –...

Всички стратегически планове са одобрени, новата ОСП стартира от 1 януари 2023г.

Всички стратегически планове са одобрени, новата ОСП стартира от 1 януари 2023г.

Одобрението на всичките 28 стратегически плана, по един за всяка държава от ЕС и два за Белгия от Европейската комисия бележи началото на новата Обща селскостопанска политика, планирано за 1 януари 2023 г. 264 милиарда евро финансиране от ЕС ще подпомогне европейските...

Зелена сделка: Край на разточителното опаковане, европейците ще наблягат на повторната употреба и рециклиране

Зелена сделка: Край на разточителното опаковане, европейците ще наблягат на повторната употреба и рециклиране

За справяне с ненужните опаковки ще бъдат забранени опаковките за еднократна употреба за храни и напитки, когато се консумират в ресторанти и кафенета, опаковки за еднократна употреба за плодове и зеленчуци, както и  мини бутилките от шампоан и други малки опаковки в...