fbpx

Био градини Алваново

Био градини Алваново

🌐Уеб сайт
Сдружение на земеделски производители с овощни градини
Алваново, Област Търговище, Bulgaria

Фейсбук: https://www.facebook.com/biogradini/
Инстаграм: https://www.instagram.com/biogradini/

Ние сме Био градини Алваново – сдружение на земеделски производители с овощни градини в с. Алваново, обл. Търговище, където отглеждаме био сини сливи, орехи и ограничено количество круши. Нашето пътешествие в био земеделието започна през 2009 г., когато закупихме първите декари земя. Тя представляваше изоставен лозов масив край селото. Беше неугледна и обрасла, но също така необработвана от поне 25 години – отърсила се от всякакъв досег със съвременни химикали, пестициди, пречистила се от човешката намеса.

В нея ние видяхме възможност да се отдадем на чисто традиционно земеделие. Разчистихме я и засадихме първите фиданки, като от първия ден прилагаме само биологични и някои биодинамични практики в отглеждането на овошките. Веднага влязохме в преход към био земеделие, а от 2014 г. сме биосертифицирани от МАКОМ СЕРТИФИЦИРАНЕ. Постепенно увеличавахме масивите, хората от селото ни се довериха и така стигнахме до сегашните 70 дка сливова градина и още 100 дка орехов масив. В грижата за тях използваме единствено одобрени методи като популация на калинки, тор от калифорнийски червеи, настойки от люти чушки, чесън, коприва и други екологични методи. Сините сливи са сорт Стенлей, а орехите са смес от български сортове – Извор 10, Дряново, Шейново.
По пътя си се учихме от различни хора, вещи в традиционното земеделие, търсихме, експериментирахме, понякога грешихме, но постоянно надграждахме уменията си, вложихме цялото си сърце и много труд и любов в това, което правим. Дадохме поминък на много хора от региона, с които изградихме трайни отношения на доверие, лоялност и дори приятелство.

Когато дръвчетата ни встъпиха в плододаване, започнахме да произвеждаме от тях натурални здравословни продукти, традиционни за българската трапеза – сушени сини сливи, мармалад и сладко и пестил от сини сливи. В нашите продукти ние не добавяме подсладители – захар или нейни заместители, не добавяме и консерванти. Постигаме го като берем плодовете селективно, напълно узрели на слънце, на дървото. Така те са достатъчно сладки и нямат нужда да им се добавя нищо. Във всеки пакет ли буркан ще откриете единствено 100% сини сливи и орехи от нашите био градини.

Сините сливи са традиционна храна за българите от столетия, а съвременните проучвания постоянно откриват нови и нови ползи от консумирането им за здравето на човека. Пресните плодове са налични само месец в края на лятото, затова ние насочихме усилията си към производството на продукти от тях, които да са достъпни през цялата година. Разработихме специални слънчеви сушилни, в които плодовете бавно при естествена външна температура достигат желаната влажност, запазвайки полезността на всяка ценна съставка. В специален уред на слаб огън приготвяме и нашите мармалади от сини сливи, а напоследък все по-любим на нашите клиенти става пестилът – известен още като плодов шоколад, приготвян от нашите прабаби още по времето, когато химията, а също и какаото, не са били познати.

Щом приключим с обработката на плодовете, ние сушим на слънце и костилките на сините сливи, след което отделяме ядките им и от тях добиваме едно невероятно базово масло, което навлиза все повече в световната козметика и се радва на признания като „новият арган“. По този начин затваряме цикъла на производство, намаляваме отпадъка и разширяваме обхвата на дейността си, навлизайки и в света на козметиката. Нашето масло от синя слива се отличава по това, че сушим костилките на слънце, при естествена температура до 40-45 градуса, което запазва полезните съставки в ядката непокътнати. Както и самите сливи, маслото е невероятно мощен антиоксидант и съдържа редица полезни вещества, които правят кожата, косата и ноктите по-здрави и устойчиви на агресивни външни въздействия. След положителните отзиви за него разработихме и цяла серия натурална козметика без вода с масло от биологични ядки на синя слива.

Гордеем се, че с годините не само не изменихме на първоначалната си мисия за чиста храна и природа, но и успяхме да надградим започнатото, да разширяваме кръгозора си, придържайки се към основните си принципи и търсейки нови начини да създаваме уникални български продукти с безкомпромисно качество.

Пазари

Няма добавени пазари

Локация

Галерия

Етикети: