fbpx

Био орехи | Сортови семена ЕЛИТ 2001

Био орехи | Сортови семена ЕЛИТ 2001

🌐Уеб сайт
„Сортови семена Елит 2001” ЕООД е земеделски производител с основна дейност зърнопроизводство и производство на технически култури. Дружеството диверсифицира своята дейност, като създава орехова градина на площ от 668 дка, находяща се в землището на град Свищов. Производството, преработката и опаковането на продукцията се извършва по правилата на биологичното производство.
СОРТОВИ СЕМЕНА, Свищов, България

„Сортови семена Елит 2001” ЕООД е земеделски  производител с основна дейност зърнопроизводство и  производство на технически култури. Трудностите и несигурността  в сектора насочват дружеството в диверсификация на дейността, като създава орехова градина на площ от 668 дка, находяща се в землището на град Свищов. Изграждането на градината се осъществява на два етапа:

I етап – стопанска 2015/2016 година са засадени 340 дка.

II етап – стопанска 2016/2017 година са засадени 328 дка.

Схема на засаждане  – 7 на 5 метра – 28 броя на декар. Основен сорт „Чандлър“ с опрашители сорт „Франкет“  и сорт „Фернет“ в съотношение 95%  към 5 % (основен сорт опрашители).

Изборът на сортов състав е направен след анализ на климатичните дадености на региона, сортовите възможности и особености на културата, тенденциите в световен мащаб, както и след посещение на колеги в Румъния, Турция, Франция и Италия с опит в производството на орехи.

Производството, преработката и опаковането на продукцията се извършва по правилата на биологичното производство с основен консултант на производств о-  гл. ас. Звездомир Желев от „Аграрен Университет“ гр. Пловдив и сертифициращ орган Био Сертификейшън“ ЕООД. Продукцията е сертифицирана по международния стандарт „GLOBAL GAP“

Градината е с изградена система за капково напояване, проектирана и изградена от „Netafim“ – Израел обезпечена с вода от довеждащ водопровод с дължина 5500 м. с денивелация 210 метра. Дебита на водопровода е 200 куб.м /час.

Работата в градината се извършва с пръскачки  „TIFONE“ – Италия, косачки VAN WAMEL  Нидерландия, Тръскащи агрегат -„AMB ROUSSET“ – Франция  и комбайн -„AMB ROUSSET“. Градината е естествено затревена за контрол на почвената ерозия и се подържа чрез периодично косене.

Преработката на орехи се извършва в новоизграден цех, проектиран и оборудван с техника на „AMB ROUSSET“ – Франция. Оборудването включва: приемна платформа, машина за първично измиване, машина за отделяне на чужди примеси, машина за обелване, сортировъчна маса, сушилни и калибратори, елеватори, транспортни ленти и буферни съдове.

Общата площ на цеха за преработка на орехи и орехови ядки е 2246 кв. м, от които само складовото помещение с площ 500 кв.м. То разполага с климатична система и хладилна камера за съхранение.

Производствената линия включва машини за трошене  на орехи на AMB ROUSSET“и пакетажна линия на UNION KEHLIBAR – България.

Осъществени са четири проекта с участието на ДФ“Земеделие“ – Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., Подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” и по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“

Пазари

Няма добавени пазари

Локация

Галерия

Етикети: