Безплатен уебинар: Мисия млад фермер

януари 21, 2025

Регистрирайте се тук. Начало: 28 януари, 11 часа.

Мислили ли сте да напуснете големия, претъпкан, шумен и мръсен град? Да заживеете на село, да започнете отначало и да се захванете със земеделие? Не сте сами. Все повече млади хора обмислят да напуснат града в посока село, но малцина имат куража да го направят.

В следващия ни уебинар ви представяме три истории на двама фермера и един хлебар, които се надяваме, че ще ви вдъхновят – и ако не да се захванете със земеделие и производство на храни, то поне да проявите интерес към живота в селските райони.

Цветомир Нечев, Актьорът Фермер

Цветомир Нечев, актьор по професия и фермер по призвание, започва земеделска дейност през 2008 г., когато кариерата му в театъра среща застой. Започвайки с 2 дка зеленчуци, днес той управлява 24 дка орехи, 800 дка шипки и 36 дка арония, 20 дка касис и 60 вишни. Всички култури се отглеждат биологично, като Цветомир планира засаждане на 100 дка вишни и създаване на преработвателно предприятие, което ще използва биологичния отпадък за производство на енергия. Цветомир има язовир от 200 дка, където развъжда шаран, амур и толстолоб.

През 2015 г. печели награда за иновации с комбайн за шипки, а по-късно основава сдружение „Иновативни български овощни сортове“, за да подпомогне разпространението на иновативни сортове в България. Новият му проект е малко предприятие за производство на масла, брашна и сокове от шипка, арония и орехи, включително витаминна вода от парата при сушене.

Ждан Иванов, Zizu Peppers

Ждан, дългогодишен програмист във Виена, решава да се върне в България и да се посвети на отглеждане на екзотични люти чушки. Заедно със съпругата си превръща хобито си в успешен семеен бизнес, базиран в пазарджишкото село Пищигово, където топлият климат е идеален за тази дейност.

Семейството обработва седем декара земя, като използва екологични методи – чушките растат на открито, без химикали, наторявани единствено с птича тор, която се разтваря във вода и подава чрез капково напояване. Всички дейности, от засаждане до прибиране, се извършват ръчно, а растителните отпадъци се оставят за обогатяване на почвата.

Продукцията се предлага на фермерски пазари, като Ждан и съпругата му наскоро участваха в събитие на Lidl. През зимата планират да разширят асортимента със сушени чушки, люти масла и сладка, което ще допълни прясната им продукция.

Иван Граховски, ВъзДух

Иван, икономист с опит като търговец на оръжие и учител, открива призванието си като пекар по време на пандемията през 2020 г. Той създава пекарна „Въздух“, която предлага квасен хляб с фокус върху здравословното хранене и качествените продукти. Пекарната използва натурални български брашна от стари култури с минимално съдържание на глутен, като лимец, спелта, ръж и теф. Тестото се меси с високо алкална вода, която подпомага разграждането на глутена и подобрява ферментацията.

Процесите в пекарната са естествени и бавни, с нискотемпературно печене и студена ферментация, което прави хляба лесно смилаем и богат на хранителни вещества. Екипът залага на минимално количество производство, за да избегне хранителни отпадъци, и използва восъчни опаковки за съхранение. Иван вярва, че чрез качествена и функционална храна допринася за по-здравословен и пълноценен живот на клиентите си.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Млада фермерка създава ферма за биологични орехи

Млада фермерка създава ферма за биологични орехи

Амбициите за производство на биологични орехи са изпълнени за млада румънска фермерка благодарение на помощта на ОСП. В продължение на близо 20 години ОСП предоставя подкрепа на млади фермери в Румъния, включително на тези, които се интересуват от нишови...

Млади хора разработват нова инициатива за селски туризъм, водена от общността

Млади хора разработват нова инициатива за селски туризъм, водена от общността

Водените от LEADER младежки действия „отдолу нагоре“ в селските райони на Унгария диверсифицират сектора на селския туризъм чрез творческо начинание, което отдава почит на уникалните културни характеристики на общността. В контекста на развитието на селските райони в...