fbpx

Био градина БГ „Туинс“: Модерен подход за био земеделие и къси вериги

април 21, 2024

Пореден ден на отворените врати в биоферма бе проведен като част от Националната кампания Be Organic!

Този път домакин бе „Био градина „Туинс“, с. Казашко, Варненско. Събието привлече десетки гости и представи успешна практика за биологично отглеждане на зеленчуци, както и работещ пример за къси вериги на доставка.

Земеделските стопани създават Био градина „Туинс“ върху собствена земя, където преди няколко десетилетия са се отглеждали различни зеленчукови култури за собствено ползване.  Собственикът на градините Иван Парушев започва през 2014 г. с идеята да пресъздаде неповторимия вкус на домашните зеленчуци от своето детство. Стартира първо за себе си и своето семейство, а след това се включват и приятели, които искат да имат на трапезата си от пресни био зеленчуци. И така до днес, когато вече развива стабилно биологично земеделие. Био градина „Туинс“ е регистриран земеделски производител на зеленчуци и плодове, член на НСГБ (национален съюз на градинарите в България).

“Фермата в село Казашко е разположена на северния бряг на Варненското езеро, граничеща със защитена зона Казашко, и е логичното продължение на другата ни ферма в с. Близнаци. Развихме този комплекс преди няколко години и той продължава да следва мисията ни да създаваме полезни вкусни и устойчиви биозеленчуци”, сподели Иван Парушев при откриването на събитието.

В биоградините се произвеждат сезонни зеленчуци. Зимните биопродукти се отглеждат от началото на есента до до края на пролетния период. Те включват различни салати, лук, чесън моркови, репички, спанак и други. Всички зеленчуци виреят без излишна помощ и методики, както и допълнителни отоплителни техники за отглеждането им, което ги прави по-търсени от крайния потребител и предразполага по-добрите им вкусови качества. През летния период се отглеждат стандартните за България домати, краставици и пипер, с които от биоградините отговарят на високото търсене на потребителите в региона.

“Онлайн магазинът на практика е платформата, от която очакваме в рамките на следващите години да генерира най-голямата част от нашите приходи. Друга чудесна платформа за представяне пред клиента са фермерските пазари. Те са добър начин да изградиш своя имидж и връзката с клиента”, добави Парушев.Това е единствената платформа за доставка на био сертифицирани плодове и зеленчуци от типа “Къса верига” за Град Варна и региона, Тяхната услуга позволява в рамките на 2-3 часа откъснатите продукти от градината да достигнат до трапезата на варненци.

Сред гостите на събитието бяха студенти и преподаватели от Катедра “Аграрна икономика” на Икономически университет – Варна. Фермата участва в партньорска програма с университета за обмен на опит и знание между бизнеса и академичните среди.

“Нашите студенти изучават аграрен бизнес и винаги използваме възможността да ги заведем на място, на терен, за да могат да наблюдават конкретно производство”, споделя доц. Мария Станимирова, от Катедра Аграрна икономика.

Посещението започна с разходка сред биологичните зеленчукови градини. Там гостите на събитието се запознаха с най-добрите агро практики при отглеждането на био сертифицирани зеленчуци. Иван Парушев и неговият екип представиха техния опит в реализацията на продукцията чрез директни доставки и къси вериги. За финал, участниците дегустираха био продукцията от градините на “Туинс” и зададоха своите въпроси към земеделския стопанин.

Събитието се организира по проектa CAP Green Zone: Be Organic!, реализиран от АБ Комюникейшънс ЕООД с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Ден на отворените врати: Be Organic представя добрият пример на семейство Телкеджийски – биоградина и екохотел

Ден на отворените врати: Be Organic представя добрият пример на семейство Телкеджийски – биоградина и екохотел

Здравка Смиленова: България има изключителните възможности да бъде биозелената градина на Европа  Националната кампания Be Organic, изпълнявана от АБ Комюникейшънс ЕООД, с финансовата подкрепа на ЕС, представя добрите практики, свързани с биоземеделието. Сред...

Be Organic! взе участие на съботния фермерски пазар в Делта Планет мол Варна

Be Organic! взе участие на съботния фермерски пазар в Делта Планет мол Варна

Be Organic! в партньорство с Вкусът на Добруджа проведоха информационна кампания, посветена на късите вериги за доставка в един от най-големите молове в град Варна. Пепа Рашева, Организатор на пазара "Вкусът на Добруджа" ни посрещна и откликна на всички въпроси...

Отворени врати в една от най-модерните ферми за биологично отглеждане на овце в България

Отворени врати в една от най-модерните ферми за биологично отглеждане на овце в България

В рубриката „Добрият пример“ представяме една от най-модерните овцеферми у нас – тази в Долни Дъбник. Тя е работещ пример за модерно и технологично стопанство с над 2000 животни, реализирано по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програма за развитие...