fbpx

Био орехи по най-висок стандарт: Историята на Сортови семена Елит 2001 ЕООД

октомври 27, 2023

Този месец рубриката „Добрият пример“ ни отвежда към Свищов, за да представи един уникален за България пример за затворен цикъл на биологично отглеждане и преработка на орехи. Това е и един добър пример за успешен семеен агробизнес, финансиран с помощта на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

„Сортови семена Елит 2001” ЕООД е  земеделски  производител с основна дейност зърнопроизводство и  производство на технически култури. Трудностите и несигурността  в сектора насочват дружеството в диверсификация на дейността, като създава орехова градина  на площ от 668 дка, находяща се в землището на град Свищов. Изграждането на градината се осъществява на два етапа в периода 2015-2017 г.

С цел максимална ефективност и качество на продукцията от „Сортови семена Елит 2001“ избират за основен сорт „Чандлър“ с опрашители от сортове „Франкет“ и „Фернет“.  Изборът на сортов състав не е случаен и е направен след анализ на климатичните дадености на региона, сортовите възможности и особености на културата. След посещение на свои колеги в Румъния, Турция, Франция и Италия с дългогодишен опит в производството на орехи, земеделските стопани бързо взимат решение и залагат на доказания сорт.

Друг важен фактор за избор на сортовата комбинация, са тенденциите в световен мащаб: потребителите в цял свят обожават вкусовите качества на ядката, която се отделя лесно от своята мека и тънка черупка. Светлият цвят на ядката е важна характеристика при определянето на продажната цена на ореха. Орехите, които имат по-светъл цвят на ядката, се продават на по-високи цени. Чандлър е високопродуктивен сорт. Клоните на орехово дърво имат до 90 процента продовитост, поради което добивите са много високи. Плодът може да бъде събран след 3-тата година от засаждането му.

Производството, преработката и опаковането на продукцията се извършва по правилата на биологичното производство с основен консултант на производство-  гл. ас. Звездомир Желев от „Аграрен Университет“ гр. Пловдив и сертифициращ орган Био Сертификейшън“ ЕООД. Продукцията е сертифицирана по международния стандарт „GLOBAL GAP“.

„От самото й създаване градината се отглежда по биологичен начин. Никога не сме използвали препарати за конвенционално отглеждане, а само биологично одобрени“, споделя главният агроном на стопанството Борислав Драков.

Всеки опитен производител на орехи знае златното правило: без напояване, няма добра продукция. Затова земеделските стопани от Свищов залагат на най-доброто в бранша: градината е с изградена система за капково напояване на израелската компания „Netafim“. Уникалното за този проект, е че водата е обезпечена от довеждащ водопровод с дължина 5500 м. с денивелация 210 метра. Дебитът на водопровода е 200 куб.м /час.

Работата в градината се извършва с пръскачки  „TIFONE“ – Италия, косачки VAN WAMEL – Нидерландия, Тръскащи агрегат -„AMB ROUSSET“ – Франция  и комбайн -„AMB ROUSSET“. Градината е естествено затревена за контрол на почвената ерозия и се подържа чрез периодично косене.

Преработката на орехи се извършва в новоизграден цех, проектиран и оборудван с техника на „AMB ROUSSET“ – Франция. Оборудването включва: приемна платформа, машина за първично измиване, машина за отделяне на чужди примеси, машина за обелване, сортировъчна маса, сушилни и калибратори, елеватори, транспортни ленти и буферни съдове.

Общата площ на цеха за преработка на орехи и орехови ядки е 2246 кв. м, от които само складовото помещение с площ 500 кв.м. То разполага с климатична система и хладилна камера за съхранение. Производствената линия включва машини за трошене  на орехи на AMB ROUSSET“и пакетажна линия на UNION KEHLIBAR – България.

„Ние работим с френски машини, но дори и на нашите посещения във Франция не видяхме истински затворен цикъл на производството. Можем спокойно да заявим, че ние сме пионери, обхващайки всички операции по производство и преработка на орехите. И всичко това, спазвайки всички биологични стандарти. С две думи, искаме да бъде всичко, както трябва“, споделя собственикът на биоградините и цеха за преработка Александър Караджов.

Осъществени са четири проекта с участието на ДФ“Земеделие“ – Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., Подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” и по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“

Инвестиция от този характер е от изключителна важност при производството на сертифицирани биологични продукти, тъй като за спазването на всички норми и изисквания при сертификацията е необходимо да бъде подсигурена независимост на процесите и ясна проследяемост на пътя на суровината до нейното пакетиране.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...