fbpx

Биопроизводителите доказват обучение до края на годината

декември 4, 2023

Подобно задължение имат и стопаните, заявили многогодишен ангажимент по Агроекология

Производителите на биологична продукция са задължени да доказват преминат курс на обучение, ако са поели ангажименти по агроекологичните и биологичните интервенции, заложени в Стратегическия план за развитие на земеделието 2023-2027 г за Кампания 2023 г. Сроковете за представяне на документите от преминато обучение изтичат в последния ден на годината – 31 декември.

Няколко са интервенциите, по които стопаните трябва да доказват обучение – Биологично пчеларство в преход (БПП), Биологично растениевъдство в преход (БРП) и Агроекологични интервенции.

По интервенцията Биологично пчеларство в преход (БПП) преминато обучение трябва да се доказва до 31 декември на първата година чрез Системата за електронни услуги (СЕУ) или чрез Областните дирекции на ДФЗ. Задължението за доказване на обучение се въвежда от чл. 6, ал. 2 от Наредба № 9/2023. По същия член преминато обучение до 31 декември на втората година трябва да доказват и стопаните, кандидатствали по интервенцията Биологично растениевъдство в преход (БРП). Обучението се доказва отново чрез СЕУ или чрез Областните дирекции на ДФЗ.

По агроекологичните интервенции производителите трябва да доказват преминато обучение до 31 декември на втората година от изпълнение на многогодишния ангажимент, напомнят от ДФЗ. Документите се представят чрез СЕУ или Областните дирекции на ДФЗ, а основанието за това е чл. 5, ал. 2 от Наредба № 10/2023.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Поддържането на здравето на почвата е приоритет в управлението на тази органична ферма, която отглежда широк спектър от култури, продава стоката си директно на потребителите, преработва продуктите си и дори захранва собствения си ресторант „Zrno eko imanje“ е ферма в...

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева участва в двудневна работна среща на ръководителите на Стратегическите планове на Общата селскостопанска политика (ОСП) на държавите членки в ЕС в гр. Намюр, Белгия. По време на събитието, организирано от...