Даниела Ангелова: Пътят от семейната ферма до науката и иновациите в агрономството

август 29, 2024

Даниела Ангелова е млад агроном от град Първомай, която вдъхва оптимизъм за бъдещето на българското земеделие. Студентка в четвърти курс в Аграрния университет, тя споделя любовта си към земята и растенията, наследена от родителите й, които се занимават с животновъдство. Даниела вярва, че връзката между традициите и съвременната наука може да донесе нова вълна на успех за българските земеделци.

„Българското земеделие няма да умре, докато ние съществуваме,“ споделя тя в интервю за БНР.

Любов към земята: начало и вдъхновение

Израснала сред полетата и животните в Първомай, Даниела Ангелова намира вдъхновение в семейния бизнес и близостта до природата.

“Израснала съм близо до животните, до растенията и тази любов наистина се пренесе в моето образование,” казва тя. Родителите й се занимават със земеделие и животновъдство, отглеждайки млекодайни крави. Земеделието в семейната ферма днес е почти изцяло прехвърлено върху неъните плещи. За да изхранват животните и да затворят производствения цикъл, семейството отглежда култури като царевица, тритикале и овес.

Практика и наука: ръка за ръка

Даниела споделя колко важна роля има Аграрният университет за нейното разбиране на процесите в земеделието.

„Този университет ми помогна да разбера на научно ниво как се случват нещата,“ казва тя. Според нея комбинацията между знанията от миналото и съвременната наука може да изведе българското земеделие към нови висоти. „Има една вълна на градския човек, който се връща към корените си, и това може да доведе българското земеделие към нещо по-добро,“ добавя Даниела.

Нови интереси и научни проекти

Въпреки че семейният бизнес е насочен към полските култури и животновъдството, Даниела се интересува все повече от овощарството. В момента тя работи върху дипломната си работа, свързана с изготвяне на пулмологични паспорти на български сортове сливи.

„Това ще бъде полезно и интересно, защото до момента не е правено такова изследване,“ обяснява тя. Според нея, изследванията й могат да бъдат в помощ на българските фермери, тъй като местните сортове са най-добре приспособени към климатичните условия на региона. Тя се надява също чрез изследането си до някаква степен да популяризира тези сортове.

“Дано да запазим тези типичните за България култури, с които сме известни в цял свят. Интересен факт за България е, че Тракийската низина отговаря може би на почти всички критерии за най-добри условия за производство на зеленчуци”, допълва тя.

Променящият се климат и значението на типичните български култури

“Климатът се променя и това изисква повече усилия, за да се справим с негативите,” казва тя.

“Факт е, че климатът се променя. Но определено много хора работят усилено по някакъв начин да спрем негативите от това нещо за земеделието и съответно за хората”, допълва още тя.

Апел към държавата и бъдещи планове

Даниела отправя апел към държавата. Според нея трябва да се обърне специално внимание на зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството – сектори, които осигуряват препитание на много хора и са от ключово значение за селските райони в България.

Тя вярва, че пътуванията и обменът на опит с колеги от чужбина също са важни за развитието на земеделието у нас.

“Просто това е моето призвание и няма да спра да го правя, въпреки всички трудности,” завършва тя.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Удължава се срокът за изпълнение на проекти от целевите приеми по подмерки 4.1 и 4.2 през 2024 г.

Удължава се срокът за изпълнение на проекти от целевите приеми по подмерки 4.1 и 4.2 през 2024 г.

Промяната в крайните срокове за изпълнение на инвестициите по двете процедури ще допринесе за успешно реализиране на по-голям брой проектни предложения, които съответстват на условията за допустимост Управляващият орган на Програма за развитие на селските райони за...

Млада фермерка създава ферма за биологични орехи

Млада фермерка създава ферма за биологични орехи

Амбициите за производство на биологични орехи са изпълнени за млада румънска фермерка благодарение на помощта на ОСП. В продължение на близо 20 години ОСП предоставя подкрепа на млади фермери в Румъния, включително на тези, които се интересуват от нишови...