fbpx

Ден на отворените врати: Био Ферма и Еко Хотел „Моравско село“

април 3, 2024

Национална кампания Be Organic! Ви кани да вземете участие в ден на отворените врати: „Био градини и Еко хотел „Моравско село“. Събитието ще се състои на 25 април 2024 г. (четвъртък) от 11:00 ч. и ще се проведе в две части: Посещение на био градините край Кресна и обяд в екологичния хотел „Моравско село“ край Разлог. Всеки желаещ може да заяви и нощувка в хотела, като избере съответната опция в регистрационната форма.

В първата част програмата гостите ще имат възможност да разгледат семейното биологично стопанство за зеленчуци, да зададат своите въпроси към домакините и да опитат от свежо набраната био продукция. Собственикът на фермата Тано Телкеджийски и неговата съпруга Росица Телкеджийска ще разкажат историята на фермата, какви са техните предизвикателства, както и спецификите при органичното производство на зеленчуци от гледна точка на агронома.

Във втората част ще бъде представен и един успешен пример за затворен цикъл на производство. Био зеленчуците са ключова част от менюто на ресторант и хотел „Моравско село“, разположени на 60 км от градините в екологично чистата местност Бойков Рид в Пирин. Там ще ви посрещне инж. Здравка Смиленова, собственик на биокомплекса.
Всеки желаещ може да заяви безплатна дегустация и обяд в хотела от 14.00 часа, като отбележи съответната отметка в регистрационната форма.

Био ферма „Моравско село“ се простира на площ от над 700 дка, като 10 от тях са оранжерийни. Стопанството прилага модерни практики за затворен цикъл на производство и къси вериги на доставка. Семейство Телкеджийски инвестират в съхранението и преработката на биологичната си продукция. Сами сортират, пакетират и разпространяват продукцията си със собствен транспорт.

Водещ мотив в тяхната работа е приемствеността между поколенията. Децата на Росица и Тено вече вървят по стъпките на родителите си. Двамата им сина учат специалности, свързани с биологичната продукция в западни университети, но при всяка възможност помагат във фермата.
Чрез своя добър пример за устойчиво развитие еко ресторант и хотел, от „Моравско село“ вдъхват нов живот на региона. Една от последните им инвестиции е свързана с реставрация на стар тютюнев склад от 3000 кв. м. и преобразуването му в хладилно помещение, което се очаква да е готово до края на годината.

Събитието се организира по проектa CAP Green Zone: Be Organic!, реализиран от АБ Комюникейшънс ЕООД с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

Локация, Част 1 : https://bit.ly/4aovNmf
Локация, Част 2: https://bit.ly/3xkhbpw 

Потвърдете своето участие като попълните регистрационната форма тук или на телефон 0895529947.

 

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“, включени в...

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Удължава се прилагането на мярката за акциза до 2026 г. Комисията по земеделието, храните и горите прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), внесен от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) и група...

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

264 земеделски стопани няма да получат плащания по Кампания 2023, заради казуса “активен фермер” Това, което договорихме с ЕК по отношение на дефиницията за” активен фермер”, са промените, свързани с начина, по който се изчислява процентното съотношение между...