fbpx

До 12 май биооператорите кандидатстват за европейските награди за органични продукти

март 6, 2024

Поканата за кандидатстване за третото издание на Европейските награди за органични продукти е отворена и ще продължи до 12 май 2024 г. Наградите отличават различни заинтересовани страни по веригата на стойността на биологичното производство, които са създали иновативни, устойчиви и вдъхновяващи проекти, създавайки истинска добавена стойност за производството и потреблението на биологични храни. Церемонията по награждаването е насрочена за 23 септември 2024 г., който е Денят на ЕС за органични продукти, съобщават от ЕК.

Европейските награди за органични продукти се организират съвместно от Европейската комисия, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, “Копа-Коджека” и IFOAM Organics Europe. Журито за наградите е съставено от представители на тези организации, както и от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Ще бъдат раздадени осем награди в седем категории: Най-добър органичен фермер (жена и мъж), Най-добър органичен регион, Най-добър органичен град, Най-добър органичен “био район”, Най-добро МСП за преработка на органични храни, Най-добър търговец на органични храни, Най-добър органичен ресторант/услуга за храна, напомня БТА.

Всеки участник или институция от ЕС по веригата на биологичната стойност със забележителен проект, допринасящ за по-добрата цена и/или достъпност на органичните продукти в ЕС, може да кандидатства. Това не включва само органични фермери, био райони или предприятия във веригата за органични храни с уникален подход, но също така градове или региони, предлагащи органични ястия на пациенти или ученици или по друг начин насърчаващи биологичното производство.

Кандидатури на всички официални езици на ЕС се приемат чрез онлайн формуляр до 12 май 2024 г. Допустимите кандидатури ще бъдат прегледани от журито на Европейските награди за органични продукти спрямо критериите за отлични постижения, иновации, устойчивост и възможност за възпроизвеждане на проекта другаде в ЕС. Победителите ще допринесат за по-голяма информираност на обществото за биологичното производство в ЕС.

Биологичното земеделие защитава околната среда и климата, биоразнообразието и хуманното отношение към животните. Като произвежда висококачествена храна с ниско въздействие върху околната среда, биологичното земеделие играе съществена роля в развитието на устойчиви хранителни системи за ЕС.

През 2021 г. Европейската комисия прие план за действие в подкрепа на увеличаване на търсенето и предлагането на органични хранителни продукти и повишаване устойчивостта на биологичното производство в съответствие със стратегията “От фермата до трапезата” и стратегията за биоразнообразие. В този контекст държавите членки бяха приканени да определят национални целеви стойности за биологично земеделие и като цяло да бъдат амбициозни по отношение на биологичното производство в своите стратегически планове за Обща селскостопанска политика (ОСП) и в своите национални планове за действие за биологично производство.

От януари 2023 г. ОСП предоставя увеличена финансова подкрепа за преминаване към и поддържане на биологично земеделие. През септември 2023 г. Европейската комисия публикува доклад за изпълнението на плана за действие, в който се подчертава силният напредък, постигнат досега от сектора.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...