fbpx

Две ферми въведоха кръговата икономика в действие

ноември 22, 2023

„Версол“ и „Дивата ферма“ показват как стопанството може да е устойчиво

Кръговата икономика, модел на производство и потребление, ограничаващ до минимум отпадъците, е особено важна за земеделието. Тя има несъмнени ползи за околната среда, икономиката и нас, хората. В България вече има ферми, които могат  истински пример за качествена продукция, енергийна ефективност и кръгова икономика?

Наскоро две биологични ферми – „Дивата ферма“ в Източните Родопи и „Версол“, Мездренско, отвориха врати за фермери и малки производители, за да им покажат какво са направили.

Посещението на фермерите бе своеобразно обучение в енергийна ефективност и кръгова икономика, организирано от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ в рамките на проекта „Мерки за енергийна ефективност и кръгова икономика за микро предприятия от хранителния сектор в България“, изпълняван с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм (Norway Grants) 2014-2021  по програма „Развитие на бизнеса, иновациите и малките и средни предприятия“. Целта на проекта е да обучи семейни ферми и малки предприятия как да оползотворяват всичко и да бъдат енергийно ефективни.

 

„Дивата ферма“ има история от 1994 г.

„Дивата ферма“, създадена през далечната 1994 г. от семейство ентусиасти, напуснало големия град и завърнало в родното село Горно поле, Източните Родопи, е точно такъв пример. Започнали с пет-шест крави, с труд и упоритост днес Благовеста и Николай Василиеви отглеждат по природосъобразен начин над 1600 говеда, обработват 1000 дка земя. Фермата им е пример за енергийна ефективност и кръгова икономика.

Фермата е био и има първата в България сертифицирана биологична кланица и предприятие за биологично телешко месо, където от 2018 се произвеждат над 45 продукта: сурово-сушени и стерилизирани деликатеси, прясно охладени специалитети и примиум продукти без консерванти.

Цялата суровина се използва в процеса на преработка, а накрая костите се изваряват и се произвежда телешки бульон. Това, което остава след изваряването, се дава за храна на лешоядите, една от туристическите атракции в района, която води много туристи в къщата им за гости. Така се постига пълен затворен цикъл: качествени продукти без замърсяване на природната среда. Бети и Ники обмислят и една нова идея, която им даде експертът Александър Воденичаров: да използват вече сертифицирана технология от костите от телетата да се произвежда биофосфатен тор. От посещение в Белгия Бети е възприела идеята за пържене на картофи с телешка лой, която преди това е изхвърляла. „Дивата ферма“ вече може да каже, че използва напълно безотпадни технологии при производството на продуктите си от телешко месо.

Във фермата на Бети и Ники могат да се видят приложени на практика иновативни решения за използване на слънчевата енергия. Има изградени фотоволтаици, които задоволяват нуждите на фермата при производството. Сметките им за ток са намалели близо четири пъти, а груби сметки показват, че инвестицията им ще се изплати за близо пет години. Заинтересувани са от възможността за батерии, складиращи ток, защото от подаването му обратно в мрежата приходът е нула.

 

„Версол“ не крият тайната на добрата храна

Автономната биодинамична ферма „Версол“ е създадена пред 2012 год. от младо семейство в с. Лик, община Мездра: дипломираният във Франция по география Мирослав Пешовски и съпругата му, юристка. Ключов момент е било раждането на детето им, когато си задали въпроса за нуждата от здравословна храна. Две години по-късно изнасят стоката си на фермерските пазари. Днес семейството обработва 140 дка земя, включително и  около 3 дка модерни оранжерии и произвеждат богат асортимент от качествени био сертифицирани плодове и зеленчуци: пипер, домати, краставици, салати, спанак, алабаш, тиквички, тикви, пъпеши… Имат свежа продукция 10-11 месеца в годината. Който е опитал тяхната продукция, ги търси отново и дори си правят абонаменти с кошници. Фермата доставя продукцията си онлайн и също в няколко специализирани магазина.

За развитието на фермата голямо значение са оказали три проекта по Програмата за развитието на селските райони, но те са били само катализатор за развитието ми, не е самоцел и стремеж към субсидии.

Фермата е въвела значителни нововъведения в производството като:

  • 13 тунелни оранжерии
  • автономна фотоволтаична електроцентрала (30 kWp)
  • автоматизация на капкова поливна система
  • система за подгряване на вода за напояване с термални соларни панели
  • специализиран земеделски софтуер за управление и планиране на производствените процеси (ЕРП система).

Благодарение на упорит труд, добро планиране и прилагането на съвременните технологии стопанството реализира целогодишен непрекъснат производствен процес с намалени разходи и умно оползотворяване на дъждовната вода.

Стопанството е едно от малкото в България сертифицирано като биодинамично (сертифицирано от Demetar International): производство и работа с биодинамични препарати, напояване със структурирана вода, третиране на растенията с хомеопатия, производство на собствен компост и др.

Във фермата посетителите могат да видят иновативни технологии на прилагане на принципите на енергийната ефективност и кръговата икономика. Де факто, „Версол“ е напълно енергийно независима ферма.

Собствениците на стопанството са и социално ангажирани. Целта им е да се превърнат в социално предприятия със сертификат  Клас А. Те и сега доставят от своята продукция на дом за умствено изостанали деца в района.

Стремежът на Фондация „Биоселена“ e обучи поне 40 български ферми преработвателни предприятия в принципите на кръговата икономика, като ги подпомогне и в написването на проекти, с които могат да търсят финансиране от банки или европейски фондове.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Поддържането на здравето на почвата е приоритет в управлението на тази органична ферма, която отглежда широк спектър от култури, продава стоката си директно на потребителите, преработва продуктите си и дори захранва собствения си ресторант „Zrno eko imanje“ е ферма в...

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева участва в двудневна работна среща на ръководителите на Стратегическите планове на Общата селскостопанска политика (ОСП) на държавите членки в ЕС в гр. Намюр, Белгия. По време на събитието, организирано от...