fbpx

ЕК одобри промените при прилагането на ДЗЕС 6,7 и 8

юли 6, 2024

МЗХ публикува за обществено обсъждане проекта на заповед, с която се променят стандартите

След обширни дискусии и преговори ЕК потвърдени промените в прилагането на стандартите за Добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) 6, 7 и 8.

Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на заповед, с която се променят стандарти 5, 6, 7 и 8 от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България за 2023 – 2027 г.

Целта на изменението е да се намали административната тежест за земеделските стопани при прилагането на стандартите през 2024 г.

ДЗЕС 6: Поддържане на минимална почвена покривка през най-чувствителните периоди

Промените в стандарт ДЗЕС 6 включват отпадане на зимния чувствителен период за наличие на растителна покривка и скъсяване на летния период с един месец (от 1 юни до 30 септември). Новите изисквания позволяват на земеделските стопани да осигурят последваща култура в рамките на:

  • 2 седмици след премахването на предходната растителна покривка
  • 3 седмици след премахването на предходната растителна покривка за площите с последваща култура рапица

ДЗЕС 7: Ротация или диверсификация на културите

Новите промени в стандарт ДЗЕС 7 дават възможност на земеделските стопани да избират между ротация и диверсификация на културите. Изискванията трябва да се спазват съгласно измененото Приложение III към Регламент (ЕС) 2021/2115.

ДЗЕС 8: Запазване на непроизводствени обекти и площи

Промените в стандарт ДЗЕС 8 се отнасят до запазването на съществуващите особености на ландшафта (отделни дървета, дървета в редица, синори, живи плетове или дървета в група) и тераси. Също така отпада изискването за заделянето на определен дял от обработваемата земя като непроизводствени площи.

Изменението предвижда още, че малките стопанства, които не надвишават 10 хa, са освободени от проверки и санкции на предварителните условия.

При прилагането на стандарти 5, 6, 7 или 9 за ДЗЕС се допускат временни дерогации от изисквания като срокове и периоди, в случай на метеорологични условия, които не позволяват изпълнението им през съответната година.

Крайният срок за предоставяне на предложения и коментари по публикувания документ е до 3 август 2024 г., включително.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Или как Одринка Дукатинова съживи производството ябълков сок в Перник Земеделието е не само професия, но и начин на живот. Особено за тези, които са израснали на село и са били възпитани в любов към природата и земята. От първите стъпки в земеделието, вдъхновени от...

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...