fbpx

EK предлага облекчение към някои изисквания за фермерите

февруари 9, 2024

Европейската комисия предложи на земеделските производители в ЕС да се възползват от дерогации за 2024 г. от правилата на Общата селскостопанска политика, които ги задължават да поддържат определени площи непроизводителни. Предложението на Комисията до държавите-членки, които ще го гласуват на заседание на комисията, предоставя първи конкретен политически отговор за справяне с опасенията за доходите на земеделските производители, обзели Европа през последните седмици.

За да получат подкрепата на ОСП, на която имат право, фермерите трябва да спазват подобрен набор от девет стандарта, полезни за околната среда и климата. Този принцип на обвързаност се прилага за близо 90% от използваната земеделска площ в ЕС и играе важна роля за внедряването на устойчиви земеделски практики. Този набор от основни стандарти се нарича GAEC, което означава „добри селскостопански и екологични условия“.

Стандартът GAEC 8 изисква отделяне на минимален дял от обработваема земя за непродуктивни площи. Последното обикновено се отнася до земя, оставена под угар, но също така и елементи като жив плет или дървета. Фермите с по-малко от десет хектара обработваема земя обикновено са освободени от това задължение. В края на януари 2024 г ЕК предостави възможност на всички земеделски стопани в ЕС да бъдат освободени от това изискване и да продължат да отговарят на условията за тяхното основно директно плащане по ОСП.

Вместо да държат угар или непродуктивна земя на 4 % от своята обработваема земя, земеделските стопани от ЕС, отглеждащи азотфиксиращи култури (като леща, грах или фавас) и/или междинни култури на 7 % от своята обработваема земя, ще се считат за отговарящи на изискването. Междинните култури са растения, които растат между две основни култури. Тези култури могат да служат като фураж за животни или за зелено торене. Използването на азотфиксиращи култури и междинни култури носи редица ползи за околната среда и здравето на почвата, включително за биологичното разнообразие на почвата и за ограничаване на измиването на хранителни вещества. Културите трябва да се отглеждат без продукти за растителна защита, за да се запази екологичната амбиция на ОСП.

Предложението на Комисията е внимателно калибрирано, за да осигури точният баланс между предлагането на подходящо облекчение за земеделските производители, изправени пред множество кризи, от една страна, и защитата на биологичното разнообразие и качеството на почвата, от друга.

Мярката ще бъде гласувана през следващите дни от държавите-членки. След това Комисията ще пристъпи към официално приемане. Регламентът ще се прилага със задна дата от 1 януари 2024 г. Държавите членки, които желаят да приложат дерогацията на национално ниво, трябва да уведомят Комисията в рамките на 15 дни, за да могат земеделските производители да бъдат информирани възможно най-скоро.

През последната година фермерите са изправени пред редица трудности и несигурност. Това включва значителен брой екстремни метеорологични събития, включително суши, горски пожари и наводнения в различни части на ЕС. Тези събития засягат производството и приходите, както и изпълнението и календара на нормалните агрономически практики, което води до силен натиск върху фермерите.

Високите цени на енергията и суровините в резултат на агресията на Русия срещу Украйна, разходите за живот/инфлацията, променените международни търговски потоци и необходимостта от подкрепа на Украйна създадоха допълнителна несигурност и пазарен натиск. Цената на зърнените култури също рязко спадна в сравнение с 2022 г., което доведе до намаляване на стойността на производството на зърнени култури в ЕС27 от 80,6 милиарда евро през 2022 г. до 58,8 милиарда евро през 2023 г. – намаление от близо 30%. При такива условия задължението за оставяне на обработваема земя под угар може да има значително отрицателно въздействие върху приходите на определени земеделски производители.

За периода 2023-2027 г. 300 милиарда евро ще бъдат разпределени на европейските фермери като част от стратегическите планове на ОСП . От 2014 г. насам Комисията одобри извънредни мерки в размер на 2,5 милиарда евро в подкрепа на сектора в лицето на множеството кризи.

Източник: europa.eu

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

Европейската комисия изпрати на Белгийското председателство на Съвета на ЕС документ, в който се очертават първите възможни действия за намаляване на административната тежест върху земеделските стопани. В документа, който ще бъде обсъден с държавите членки на...

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

На Съвета на земеделските министри страната ни ще предложи клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия с трети страни Позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе...

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Наградата Лауреат Биофактор бе връчена на Дивата ферма Биологичното земеделие е приоритет не само за България, а и за целия Европейски съюз, каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на Деня на биоземеделието 2024, оганизиран в Пловдив...