fbpx

ЕК предложи нови облекчения за земеделците през 2024 г.

януари 31, 2024

С още година обаче се удължава безмитния внос на групи продукти от Украйна и Молдова

Европейската комисия предложи днес за тази година да бъде отложено приложението на някои от изискванията за дейността на земеделците в ЕС. Решението бе съобщено на фона на протестите на земеделците в много държави от Европа и пристигането на трактори в Брюксел.

Предложената днес отстъпка е свързана с дела на площите обработваема земя. Предложението е в отговор на опасенията за доходите на земеделските производители, се посочва в съобщение на ЕК. Европейските правила предвиждат земеделците да спазват изисквания в областта на опазването на околната среда, за да получат средства от ЕС. Собствениците на земя с площ под 10 хектара са освободени от някои изисквания, а днешното предложение предвижда облекченията тази година да се прилагат за всички стопани.

Второто предложение на комисията днес е да се запазят за още една година безмитният внос и отмяната на квотите за Украйна и Молдова. Облекченията бяха въведени през 2022 г. и се разглеждат като част от подкрепата за украинската икономика, поразена от войната с Русия.

Комисията уточнява, че предвижда същевременно мерки в защита на европейските земеделци, включително със спешно преразглеждане на безмитния режим и особено при вноса на птиче месо, яйца и захар. Ако вносът от двете държави надвиши средните количества за последните две години, ЕС ще може да възстанови митата, се посочва в съобщението. За да влязат в сила, тези предложения подлежат на одобрението на Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Общият внос в ЕС от Украйна възлиза на 24,3 милиарда евро през 2023 г., а за 2021 г. – преди началото на войната – е бил 24 милиарда евро, показват данните на ЕК. Вносът от Молдова се е увеличил от 1,8 милиарда евро през 2021 г., до 2,6 милиарда евро през 2022 г.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас поясни на пресконференция в отговор на въпрос, че новите предложения въвеждат възможността за преоценка на предоставените на Киев и Кишинев облекчения в случай на отрицателно регионално въздействие. По неговите думи досега не се предвиждаше възможност отделна страна от ЕС или група страни да съобщят, че безмитният внос засяга местните пазари. Занапред ще може засегнатите страни да подават данни към комисията и на тази основа да се преценява дали има нужда от мерки срещу прекомерен внос на украински и молдовски земеделски стоки.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Поддържането на здравето на почвата е приоритет в управлението на тази органична ферма, която отглежда широк спектър от култури, продава стоката си директно на потребителите, преработва продуктите си и дори захранва собствения си ресторант „Zrno eko imanje“ е ферма в...

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева участва в двудневна работна среща на ръководителите на Стратегическите планове на Общата селскостопанска политика (ОСП) на държавите членки в ЕС в гр. Намюр, Белгия. По време на събитието, организирано от...