fbpx

ЕК удължава пригалането на украинската мярка до края на 2024 г.

май 5, 2024

Първоначално бе планирано мярката да се прилага до юни тази година

Европейската комисия съобщи, че удължава с шест месеца срока на действие на временните мерки, които позволяват на държавите от Европейския съюз да изплащат държавна помощ на земеделските производители, засегнати от пазарни сътресения, предаде ДПА.

Решението означава, че правителствата ще могат да предоставят на изпитващите затруднения земеделски дружества помощ на стойност до 280 000 евро (299 187 долара) до края на 2024 година. Еквивалентният праг за секторите на рибарството и аквакултурите е 335 000 евро.

Строгите правила на ЕС за държавните помощи обикновено не позволяват на държавите членки да предоставят на компаниите си предимство пред техните конкуренти като предпазна мярка срещу антиконкурентни пазарни практики.

След инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. обаче ЕК реши временно да смекчи тези правила, за да помогне на европейската икономика да издържи на сътресенията от санкциите и руските насрещни санкции.

Сега Комисията постепенно оттегля тези временни мерки, като срокът на действие на повечето от тях изтича в края на юни.

Обявеното  удължаване на действието на мерките се отнася само за селското стопанство и сектор рибарство. Това означава, че тези два сектора ще продължат да се възползват от по-меките правила за държавните помощи до края на декември 2024 г., докато мерките за другите отрасли трябва да приключат на 30 юни.

Специфичните разпоредби, насочени към намаляване на зависимостта на Европа от изкопаемите горива, обаче ще продължат до края на 2025 г.

На фона на гневните протести на земеделските производители през последните няколко месеца политиците от ЕС подчертават необходимостта да се намали тежестта за селскостопанския сектор.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...