fbpx

ЕП одобри преразглеждане на ОСП

април 25, 2024

Европейският парламент одобри преразглеждане нa Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС за облекчаване на административната тежест за земеделските стопани, съобщи пресслужбата на ЕП.

Прегледът на ОСП променя правилата за три екологични “условия”, които земеделските стопани трябва да спазват, за да получат финансиране. Той също така предоставя по-голяма гъвкавост на държавите от ЕС да предоставят изключения от стандартите на ОСП, ако има проблеми с прилагането им и в случай на проблеми, причинени от екстремни метеорологични условия. Малките стопанства под 10 хектара ще бъдат освободени от проверки и санкции за неспазване на някои правила на ОСП.

Европарламентът одобри преразглеждането на Регламента за стратегическите планове по ОСП и Хоризонталния регламент за ОСП с 425 гласа “за”, 130 “против” и 33 “въздържал се”. Членовете на ЕП приеха проектозакона с технически изменения, предложени от Съвета и одобрени от комисията по земеделие на Парламента на 15 април 2024 г.

За да се ускори приемането на мерките, ЕП се съгласи да разгледа досието по т.нар. неотложна процедура.

По-рано тази седмица Парламентът реши да не възразява срещу предложението на Европейската комисия, допълващо пакета за опростяване на ОСП. Съгласно текста държавите членки ще разполагат с по-голяма свобода на действие при прилагането на изискването на ОСП за запазване на съотношението на постоянно затревените площи към земеделската площ над 5 процента в сравнение с 2018 г. (ДЗЕС 1).

Членовете на ЕП одобриха текста, който напълно премахва задължението за оставяне на поне 4 процента от обработваемата земя под угар или в непродуктивни зони (жив плет, горички, езера и др.), което беше силно критикувано от земеделските организации.

Задължението за редуване на културите може да бъде заменено с обикновена “диверсификация”, а в случай на екстремни климатични явления ще бъдат възможни дерогации, за да се избегнат санкции, като от тези дерогации ще могат да се възползват стопанства с площ под 10 хектара.

Промените бяха посрещнати критично от екологични организации, допълва Франс прес.

Според Марко Контиеро, директор на “Грийнпийс” за европейската селскостопанска политика, тези отстъпки “няма да спасят земеделските производители и ще направят всички нас по-уязвими към екстремните метеорологични условия, които унищожават реколтата и поминъка”.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...