fbpx

Фермерският пазар: Чиста храна и сигурни къси вериги за доставка

март 7, 2024

Националната кампания CAP Green Zone: Be Organic! продължава да представя новата ОСП на разбираем език. На 16.03.2024 г. (събота) от 11:00 ч. ще можете да се срещнете с нас по време на поредното издание на най-стария столичен фермерски пазар в страната – този на Римската стена. Първите земеделски стопани започват да предлагат продукцията си именно на него, преди повече от 10 години. Сега пазарът може да бъде посетен всяка събота и е перфектен избор за всички, които искат да се хранят здравословно с продукти, доставени директно от фермите и потребителите имат възможност да избират измежду 50 производители.

Локация: https://bit.ly/434CPd6

На място ще проведем анкета, като целта ни е оценка степента на информираност сред целевите групи относно ползите от консумацията на органични храни, както и проучване на техните потребителски навици.  До момента в анкетата на проекта са участвали над 350 души. Можете да я попълните и онлайн тук.

Също така ще представим и нашата Интерактивна карта на биопроизводителите в България, разработена в рамките на проекта CAP Green Zone: Be Organic! Картата показва местоположението на биологичните ферми и предоставя бърз и лесен достъп до добрите практики в производството, онлайн и физически магазини, където да откриете тяхната продукция. Биопроизводителите пък имат възможност да добавят своите стопанства на картата, предоставяйки максимално подробни данни за своето производство.

Ще направим и демонстрация на приложението FarmCheck, което помага на потребителите да проверят произхода на над 75 хиляди хранителни продукта както от животински, така и от растителен произход. FarmCheck дава възможност за повече прозрачност и информиран избор на потребителите при ежедневното им пазаруване. Всеки може лесно и бързо да провери произхода на избран хранителен продукт в 3 публични бази данни на Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните.

Проектът CAP Green Zone: Be Organic! има за цел насърчаване на устойчивото производство на биохрани в България и информирането на потребителите у нас за ползите от чистата храна. Посетителите на място ще могат да получат информационни материали за новата ОСП.

Кампанията залага редица информационни мерки, които ще се прилагат в рамките на 1 година и имат за цел да повишат знанията на заинтересованите страни относно плановете на Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП 2023-2027) за разширяване на дела на устойчивото и органично производство на храни в контекста на запазване на природата и биоразнообразието.  Be Organic! също така ще информира гражданите и земеделските стопани относно Националния стратегически плано по ОСП, Зелената сделка, стратегията „От фермата до трапезата“, Стратегията за биологичното разнообразие и Плана за действие за биологичното производство.

Хранкооп София е хранителен кооператив, чиито най-важни цели са да подкрепя малки български производители на чиста храна и да улеснява достъпа на потребителите до нея. Основните ценности на организацията са доверие, солидарност и взаимопомощ.

Началото е през 2010 г. като неформална група, а в края на 2015-та се регистрира като кооперация и в момента има 74 пълноправни членове и над 150 асоциирани – производители и потребители. Основните дейности са фермерски пазари и кооперативни доставки, кетъринг с фермерски продукти, тематични събития за чиста храна и устойчив начин на живот. Към момента организацията работи с над 150 малки български производители и занаятчии, и провежда събития в София и цялата страна.

Събитието се организира по проектa CAP Green Zone: Be Organic!, реализиран от АБ Комюникейшънс ЕООД с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“, включени в...

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Удължава се прилагането на мярката за акциза до 2026 г. Комисията по земеделието, храните и горите прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), внесен от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) и група...

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

264 земеделски стопани няма да получат плащания по Кампания 2023, заради казуса “активен фермер” Това, което договорихме с ЕК по отношение на дефиницията за” активен фермер”, са промените, свързани с начина, по който се изчислява процентното съотношение между...