fbpx

Фермерският пазар: Чиста храна и сигурни къси вериги за доставка

март 7, 2024

Националната кампания CAP Green Zone: Be Organic! продължава да представя новата ОСП на разбираем език. На 16.03.2024 г. (събота) от 11:00 ч. ще можете да се срещнете с нас по време на поредното издание на най-стария столичен фермерски пазар в страната – този на Римската стена. Първите земеделски стопани започват да предлагат продукцията си именно на него, преди повече от 10 години. Сега пазарът може да бъде посетен всяка събота и е перфектен избор за всички, които искат да се хранят здравословно с продукти, доставени директно от фермите и потребителите имат възможност да избират измежду 50 производители.

Локация: https://bit.ly/434CPd6

На място ще проведем анкета, като целта ни е оценка степента на информираност сред целевите групи относно ползите от консумацията на органични храни, както и проучване на техните потребителски навици.  До момента в анкетата на проекта са участвали над 350 души. Можете да я попълните и онлайн тук.

Също така ще представим и нашата Интерактивна карта на биопроизводителите в България, разработена в рамките на проекта CAP Green Zone: Be Organic! Картата показва местоположението на биологичните ферми и предоставя бърз и лесен достъп до добрите практики в производството, онлайн и физически магазини, където да откриете тяхната продукция. Биопроизводителите пък имат възможност да добавят своите стопанства на картата, предоставяйки максимално подробни данни за своето производство.

Ще направим и демонстрация на приложението FarmCheck, което помага на потребителите да проверят произхода на над 75 хиляди хранителни продукта както от животински, така и от растителен произход. FarmCheck дава възможност за повече прозрачност и информиран избор на потребителите при ежедневното им пазаруване. Всеки може лесно и бързо да провери произхода на избран хранителен продукт в 3 публични бази данни на Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните.

Проектът CAP Green Zone: Be Organic! има за цел насърчаване на устойчивото производство на биохрани в България и информирането на потребителите у нас за ползите от чистата храна. Посетителите на място ще могат да получат информационни материали за новата ОСП.

Кампанията залага редица информационни мерки, които ще се прилагат в рамките на 1 година и имат за цел да повишат знанията на заинтересованите страни относно плановете на Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП 2023-2027) за разширяване на дела на устойчивото и органично производство на храни в контекста на запазване на природата и биоразнообразието.  Be Organic! също така ще информира гражданите и земеделските стопани относно Националния стратегически плано по ОСП, Зелената сделка, стратегията „От фермата до трапезата“, Стратегията за биологичното разнообразие и Плана за действие за биологичното производство.

Хранкооп София е хранителен кооператив, чиито най-важни цели са да подкрепя малки български производители на чиста храна и да улеснява достъпа на потребителите до нея. Основните ценности на организацията са доверие, солидарност и взаимопомощ.

Началото е през 2010 г. като неформална група, а в края на 2015-та се регистрира като кооперация и в момента има 74 пълноправни членове и над 150 асоциирани – производители и потребители. Основните дейности са фермерски пазари и кооперативни доставки, кетъринг с фермерски продукти, тематични събития за чиста храна и устойчив начин на живот. Към момента организацията работи с над 150 малки български производители и занаятчии, и провежда събития в София и цялата страна.

Събитието се организира по проектa CAP Green Zone: Be Organic!, реализиран от АБ Комюникейшънс ЕООД с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...