fbpx

ГД АГРИ: Няма как да бъде гарантирана сигурност на хранителната верига без устойчивост

юни 27, 2024

Все още няма проблеми с хранителните доставки, но проблем са високите цени на храните, което прави по-труден достъпа на потребителите до тях. Освен това се увеличават и разходите за отглеждане на продукция, което е проблем за печалбата на фермерите. Това каза Михаил Думитру, заместник-генерален директор на Генерална дирекция “Земеделие и развитие на селските райони” в ЕК, на форума “Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа”, организаран от Dir.bg и 3Е News.

Според Думитру Общата селскостопанска политика (ОСП) е една от много прецизните политики във времето, но няма как да бъде гарантирана сигурност на хранителната верига без устойчивост. А когато говорим за устойчивост, трябва да се съсредоточим върху нейните три аспекта – икономически, социален и околна среда. Той припомни, че в началото на годината фермерите в цяла Европа протестираха, което наложи преразглеждане на ОСП, предаде БТА.

“Критикуват ни, че сме твърде амбициозни, че отиваме твърде далеч. Но има и такива, които смятат, че не сме достатъчно амбициозни. Важно е да сме балансирани”, коментира Думитру.

По думите му една от целите на ОСП е подкрепа, но тя не идва просто така – производителите трябва също да отговарят на критерии. Думитру подчерта, че текущите кризи са повод хранителният сектор отново да се издигне сред приоритетите, но трябва да се стремим Европа да остане лидер по отношение качеството на храната.

Той отбеляза, че се наблюдава фрагментарност на структурите в селското стопанство и земеделските производители не са толкова конкурентоспособни колкото други сектори.

“За България и Румъния е много важен въпросът за обединяване на производителите, защото има десетки малки производители, които няма как да са конкурентоспособни иначе”, каза Думитру.

По мнението му инструментите за рискове и кризи може да бъдат подобрени, а внимание трябва да се обърне и на мерките за превенция и възстановяване. Думитру подчерта, че в Брюксел има дискусия и структурен диалог, но той припомни, че има държави, изправени пред процеса на присъединяване към ЕС и трябва да се мисли какво влияние ще окаже това.

Много правилно темата за сигурността на хранителните вериги стана приоритет отново и се надявам да остане приоритет, заключи Думитру.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Или как Одринка Дукатинова съживи производството ябълков сок в Перник Земеделието е не само професия, но и начин на живот. Особено за тези, които са израснали на село и са били възпитани в любов към природата и земята. От първите стъпки в земеделието, вдъхновени от...

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...