Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

юни 14, 2024

Поддържането на здравето на почвата е приоритет в управлението на тази органична ферма, която отглежда широк спектър от култури, продава стоката си директно на потребителите, преработва продуктите си и дори захранва собствения си ресторант

„Zrno eko imanje“ е ферма в Хърватия, която прилага регенеративни селскостопански практики от 1988 година. Поддържането на високо ниво на здравето на почвата, без използването на изкуствени торове и химични пестициди, е приоритет за младия фермер Давид Пеич: „За нас, целта на регенеративното органично земеделие е да се гарантира здравето на почвата, както и защитата на околната среда. Ние успяхме да създадем холистична система, която да ни позволи да останем в контрол на целия производствен цикъл, от фермата до трапезата.“ Компанията отглежда плодове и зеленчуци, има завод за преработка на храни и пекарна, но също така управлява ресторант в близкия Загреб.

Фермата отглежда над 60 различни вида органични зеленчуци, плодове, бобови и зърнени култури. Едната част от продуктите са предназначени за директна консумация, а другата за преработка. Културите се отглеждат в биоинтензивна зеленчукова градина и в оранжерии. Този метод на отглеждане комбинира принципите на регенеративното органично земеделие и техниките за опазване на почвата с висока плътност и разнообразие на засадените видове. Зеленчуковите култури, използвани за преработка, се произвеждат в ротация на пет култури, с непрекъснато редуване на покривни култури и култури за зелено торене. Избягва се интензивната обработка на почвата, като оран, както и прилагането на всякакви входящи вещества, които могат да бъдат вредни за човешкото здраве или околната среда. Философията на Давид за фермата е: „Отглеждаме зеленчуците си в система, която е проектирана да оценява човешкия труд. Методите, които прилагаме, гарантират най-високо качество на селскостопанските култури, но също така възстановяване на околната среда и защита на здравето на почвата.“

По отношение на контрола на плевелите, фермата използва методи като оклузия, механично обработване и дълбоко компостиране и  мулчиране (DCM) като основен метод в биоинтензивната градина. За контрол на вредителите се монтира мрежа срещу насекоми, а многократните цикли на засаждане на ротационни култури също помагат за намаляване риска от налягане от вредители. По отношение на управлението на водите, фермата разполага с артезиански кладенец, пръскачки, капково напояване, технология за пречистване и филтрация на водите и др. Производството на компост, инсталирането на живи плетове и хотели за насекоми са сред техниките, използвани за насърчаване на здравето и плодородието на почвата, както и биоразнообразието.

Фермата преработва културите си и на място, като за целта имат собствена пекарна. „Във всичките ни преработвателни мощности използваме само органични суровини, които ни гарантират качество и хранителна стойност. Също така, основната съставка на почти всички наши продукти са селскостопански култури от нашите собствени полета“, каза още Давид. Акцентът е върху традицията и иновациите. Пекарната на място произвежда хляб, сладкиши, сандвичи и салати, всички в малки партиди, за да се минимизира отпадъкът. Правят се традиционни местни специалитети, като хляб Kayu с кафяв ориз и хляб Piraž от спелта и ръж. През 2013 г. отвориха и 100% органично веган бистро в Загреб, за да гарантират, че храната отива директно от фермата до трапезата.

Също през 2013 г., Давид и неговият екип решиха да комуникират по-директно със своите клиенти, за да покажат стойностите на фермата и да споделят знания и иновативни практики с други фермери. Те предлагат редица образователни посещения на конкретни теми, включително „биоинтензивно органично производство“ и „планиране, ротация на култури и софтуерно проследяване“.

През 2022 г., Давид Пеич спечели наградата на Европейската комисия за „Най-добър европейски био фермер“.
Източник:  eu-cap-network.ec.europa.eu

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Земеделската общност избра Стоян Чуканов за втори мандат в ЕИСК

Земеделската общност избра Стоян Чуканов за втори мандат в ЕИСК

Това стана ясно по време на откриването на конференцията „Бъдеще за селските райони на България“ по проект на CAP Green Zone: Rural Up! Стоян Чуканов, национален координатор в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) е избран от земеделската общност у нас за...

ДФЗ приема заявления за сертифициране по стандарта GLOBAL G.A.P.

ДФЗ приема заявления за сертифициране по стандарта GLOBAL G.A.P.

Подкрепата се предоставя за максимален период от седем години От 17 март до 31 октомври 2025 г. в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) се приемат заявления за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBAL G.A.P. 100...