Поддържането на здравето на почвата е приоритет в управлението на тази органична ферма, която отглежда широк спектър от култури, продава стоката си директно на потребителите, преработва продуктите си и дори захранва собствения си ресторант
„Zrno eko imanje“ е ферма в Хърватия, която прилага регенеративни селскостопански практики от 1988 година. Поддържането на високо ниво на здравето на почвата, без използването на изкуствени торове и химични пестициди, е приоритет за младия фермер Давид Пеич: „За нас, целта на регенеративното органично земеделие е да се гарантира здравето на почвата, както и защитата на околната среда. Ние успяхме да създадем холистична система, която да ни позволи да останем в контрол на целия производствен цикъл, от фермата до трапезата.“ Компанията отглежда плодове и зеленчуци, има завод за преработка на храни и пекарна, но също така управлява ресторант в близкия Загреб.
Фермата отглежда над 60 различни вида органични зеленчуци, плодове, бобови и зърнени култури. Едната част от продуктите са предназначени за директна консумация, а другата за преработка. Културите се отглеждат в биоинтензивна зеленчукова градина и в оранжерии. Този метод на отглеждане комбинира принципите на регенеративното органично земеделие и техниките за опазване на почвата с висока плътност и разнообразие на засадените видове. Зеленчуковите култури, използвани за преработка, се произвеждат в ротация на пет култури, с непрекъснато редуване на покривни култури и култури за зелено торене. Избягва се интензивната обработка на почвата, като оран, както и прилагането на всякакви входящи вещества, които могат да бъдат вредни за човешкото здраве или околната среда. Философията на Давид за фермата е: „Отглеждаме зеленчуците си в система, която е проектирана да оценява човешкия труд. Методите, които прилагаме, гарантират най-високо качество на селскостопанските култури, но също така възстановяване на околната среда и защита на здравето на почвата.“
По отношение на контрола на плевелите, фермата използва методи като оклузия, механично обработване и дълбоко компостиране и мулчиране (DCM) като основен метод в биоинтензивната градина. За контрол на вредителите се монтира мрежа срещу насекоми, а многократните цикли на засаждане на ротационни култури също помагат за намаляване риска от налягане от вредители. По отношение на управлението на водите, фермата разполага с артезиански кладенец, пръскачки, капково напояване, технология за пречистване и филтрация на водите и др. Производството на компост, инсталирането на живи плетове и хотели за насекоми са сред техниките, използвани за насърчаване на здравето и плодородието на почвата, както и биоразнообразието.
Фермата преработва културите си и на място, като за целта имат собствена пекарна. „Във всичките ни преработвателни мощности използваме само органични суровини, които ни гарантират качество и хранителна стойност. Също така, основната съставка на почти всички наши продукти са селскостопански култури от нашите собствени полета“, каза още Давид. Акцентът е върху традицията и иновациите. Пекарната на място произвежда хляб, сладкиши, сандвичи и салати, всички в малки партиди, за да се минимизира отпадъкът. Правят се традиционни местни специалитети, като хляб Kayu с кафяв ориз и хляб Piraž от спелта и ръж. През 2013 г. отвориха и 100% органично веган бистро в Загреб, за да гарантират, че храната отива директно от фермата до трапезата.
Също през 2013 г., Давид и неговият екип решиха да комуникират по-директно със своите клиенти, за да покажат стойностите на фермата и да споделят знания и иновативни практики с други фермери. Те предлагат редица образователни посещения на конкретни теми, включително „биоинтензивно органично производство“ и „планиране, ротация на култури и софтуерно проследяване“.
През 2022 г., Давид Пеич спечели наградата на Европейската комисия за „Най-добър европейски био фермер“.
Източник: eu-cap-network.ec.europa.eu