Как българските фермери ще намалят използваните торове заради Зелената сделка?

октомври 24, 2021

Как българските фермери ще отговарят на европейските изисквания за намалена употреба на пестициди и антибиотици? Европейската стратегия „От фермата до трапезата“, която е част от „Зелената сделка“, предвижда намаляване на употребата на химически препарати с 50%, на торовете с 20 на сто, редуциране на антибиотиците в животновъдството и поне 25% от земята в ЕС да е за биоземеделие.

Употребата на антибиотици и торове обаче в различните европейски страни не е еднакво.

В Северна Европа например антимикробни препарати и торове се ползват в по-големи количества в сравнение с България, коментира днес Таня Георгиева, ключов експерт по Околна среда в Национална селска мрежа, на семинар „От фермата до трапезата: мисията възможна“.

Към момента държавите членки работят усилено, за да преценят тези цели от каква база тръгват и с хоризонт 10 години до какъв процент може да се достигне, съобщи експертът.

Тя припомни, че след предложението от 2018 г. за реформа на Общата селскостопанска политика все още няма публикувани регламенти за прилагането й. В бъдещата ОСП сериозно се акцентира върху иновациите, заяви Таня Георгиева.

Експертът допълни, че всички индустрии ще бъдат засегнати от европейския зелен пакт, който предвижда политики по отношение на климата, енергията, кръговата икономика, нулево замърсяване, с хоризонт до хоризонт до 2030 г..

По думите ú Еврокомисията очаква от държавите членки да разработят свои национални планове за биопроизводство, като финансирането може да е през директните плащания, Програмата за развитие на селските райони, както и евентуално чрез Плановете за възстановяване.

Източник

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Министър Тахов: Иновациите могат да задържат младите хора в селските райони

Министър Тахов: Иновациите могат да задържат младите хора в селските райони

Иновациите могат да се превърнат в основен двигател за привличане и задържане на млади хора в селските райони. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство във Варшава, Полша.

Традиционните местни сортове ябълки осигуряват икономически и екологични ползи за земеделските производители

Традиционните местни сортове ябълки осигуряват икономически и екологични ползи за земеделските производители

Земеделските производители в Германия увеличават доходите си, като същевременно подкрепят биоразнообразието и устойчивостта на климатичните промени, като отглеждат и преработват традиционни сортове ябълки. Днес над 1500 фермери участват в инициативата, като колективно преработват около 400 метрични тона плодове годишно, получават по-добър достъп до пазара и справедливи цени за своята продукция.

Демонстрация на тема: Печеливша стратегия в зърнопроизводството за адаптация към климатичните промени и намаляване на натиска върху околната среда

Демонстрация на тема: Печеливша стратегия в зърнопроизводството за адаптация към климатичните промени и намаляване на натиска върху околната среда

Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) и “Агрострой” ЕООД организират демонстрация на тема „Печеливша стратегия в зърнопроизводството за адаптация към климатичните промени и намаляване на натиска върху околната среда“. ПОКАНА и ПРОГРАМА Събитието се...