fbpx

Как обединени фермери от Полша постигнаха 130% ръст на продажбите

януари 19, 2024

Директни доставки до потребителите чрез оперативна група Folwark Pomorski

 • Местоположение: Dębnica Kaszubska (Полша)
 • Програмен период: 2014 – 2020 г
 • Приоритет: P3 – Организация на хранителната верига и мярка за управление на риска
 • M16 – Финансиране за сътрудничество (EUR)
  Общ бюджет: 73 067
  ЕЗФРСР: 45 550
  Национален/регионален: 26 036
  Частен: 1 481
 • Продължителност на проекта: януари 2022 г. – декември 2022 г
 • Организатор на проекта: Фолварк Поморски
 • Контакт: biuro@ekoelita.pl
 • Уебсайт: www.folwarkpomorski.com.pl

На пазара на органични храни късите вериги на доставки са много важни за минимизиране на риска от разваляне на храната и намаляване на въглеродния отпечатък на продуктите.

Проектът включва шест органични ферми в полското село Явори, които разширяват своята органична обработка, чрез закупуване на различно оборудване и аксесоари за обработка на говеждо месо – месомелачки, вакуумни опаковчици, триони за кости и специални ножове. Вакуумното опаковане позволява съхранение и зреене, както и продажба на отделни порции с размери на храната,  удобни за потребителите. Бяха закупени и превозни средства за транспортиране на говеда, порода Лимузин, директно до кланицата при контролирани условия. По този начин се намалява стресът на животните и въздействието върху качеството на месото. В рамките на проекта са заложени и хладилни доставки до адресите на клиентите.

 

Очаквани резултати

Изпълнението на проекта ще увеличи продажбите поради възможността за разширяване на разпространението. Прогнозите са, че броят на клиентите ще нарасне със 100-500 души и продажбата на месо и зеленчуци ще се увеличи със 100 % поради наличието по-големите транспортни средства. Очаква се ръст на продажбите на биологичното говеждо месо, тъй като говедата лимузин са хуманно отгледани – метод, който е все по-привлекателен за потребителите. Съкращаването на веригата за доставки ще сведе до минимум риска от разваляне на храната и ще намали въглеродния отпечатък на местно произведени и продавани продукти.

Чрез сътрудничество помежду си, шестте ферми в мрежата са в състояние да гарантират по-голямо разнообразие от продукти, както и адекватно предлагане през цялата година при висок потребителски интерес. Съвместното закупуване на активи чрез проекта, ще помогне на участващите ферми да доставят качествено продукцията на своите потребители.

 

Обединение на производители – пътят към успеха

Проектът включва всички членове на шест биологични семейни ферми в Явори и фермер от съседната общност. В продължение на години във фермите се отглеждат общо 140 говеда, порода лимузин и са произведени приблизително 400 ха зърнени култури и фуражи. В края на 2019 г. фермерите купуват специална преса за маслодайни семена и първите произведени продукти са био студено пресована рапица и ленени масла. Целта е да се съкрати веригата на доставки (от Фермата до трапезата); по този начин се гарантира на крайния потребител, че купува продукти от конкретен фермер – както чрез директни доставки, така и чрез покупки на място в самите ферми.

През 2020 г. фермите стартират диверсификация на производството, чрез биологично отглеждане на зеленчуци – цвекло, моркови, магданоз, целина, картофи и тикви, както и производство на органичен хляб с квас от цвекло. Реколтата и интересът надхвърлят очакванията на земеделските стопани. В същата година започва и директна продажба на био грис от елда и био телешко лимузин. Животните в органичната ферма са на паша през по-голямата част от годината и се хранят изцяло с фураж, отгледан във фермата.

Биологичното говеждо месо е един от продуктите на полския пазар, които са най-трудни за набавяне. Те изискват хладилно съхранение и непрекъсната хладилна верига по време на транспортиране.

 

 

Цели

Целта на проекта е да се приложи концепцията „От фермата до трапезата“ и да достигне до възможно най-много местни потребители в рамките на 100 км, като същевременно гарантира висококачествени продукти. Проектът осигурява поддръжка на хладилната верига по време на доставка, при представяне на продуктите по време на различни панаири, както и даване на възможност за разширяване на асортимента на предлаганите био продукти. Освен това закупуването на транспортни средства позволява на фермите да доставят добитъка си до кланицата в контролирани условия, като по този начин се намалява стресът за животните.

 

Дейности

Мрежата от биологични ферми първо закупува месомелачки, вакуумни опаковчици, триони за кости и специални ножове. Говеждото зрее по „мокър начин“.  Месото след това се съхранява две-три седмици при 2-4 градуса, което помага телешкото да стане крехко и сочно след обработка. С помощта на закупеното оборудване, фермите вече могат да предлагат кайма или разфасовки с кости. Това позволява всяка част от животното да бъде продадена без загуба на месо.

Вакуумираното говеждо е защитено от външни фактори, което може да повлияе на безопасността на продукта. Такава опаковка е привлекателна за потребителите, тъй като може да съдържа порции за „един обяд“, а по този начин хранителните отпадъци могат да бъдат намалени. Други преработени продукти, като студено пресовани био масла или хляб с органична закваска от цвекло, също изискват съхранение в хладилник. Проектът предвижда изграждане на хладилен склад, като съоръжението ще позволи обхватът на продуктите да бъде разширен занапред.

В рамките на проекта ще бъдат закупени две транспортни средства – ремарке за транспортиране на добитък и хладилен камион. Инвестицията ще се отрази положително и на площта за отглеждане на зеленчуци, която ще се увеличи от 0,5 ха на 3 ха.

 

Основни резултати

В миналото продажбите на месо са били 600 кг годишно. Понастоящем, благодарение на въведените решения продажбите на месо се увеличиха до 1400 кг и се очаква тази цифра да продължи да расте.

Късите вериги за доставки могат да насърчават производството и консумацията на висококачествени и здравословни продукти. Биопродуктите, продавани директно във фермата, са рядкост на полския пазар. Смята се, че броят на клиентите ще се увеличи между 100-500 души и количеството месо или зеленчуци в състояние за продажба ще се увеличи със 100 %, благодарение на по-големите транспортни средства.

Източник: ec.europa.eu

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

Европейската комисия изпрати на Белгийското председателство на Съвета на ЕС документ, в който се очертават първите възможни действия за намаляване на административната тежест върху земеделските стопани. В документа, който ще бъде обсъден с държавите членки на...

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

На Съвета на земеделските министри страната ни ще предложи клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия с трети страни Позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе...

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Наградата Лауреат Биофактор бе връчена на Дивата ферма Биологичното земеделие е приоритет не само за България, а и за целия Европейски съюз, каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на Деня на биоземеделието 2024, оганизиран в Пловдив...